Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis valdības iespējamo krišanu nesaista ne ar valsts budžeta pieņemšanu, ne ar lēmumu par aizdevumu "airBaltic", bet gan "Vienotības" spēju turpināt strādāt kā vadošajai koalīcijas partijai ar tās zemo reitingu.

"Valdības iespējamā krišana ir saistīta tikai ar vienu lietu. Tas nav budžets, tas nav "airBaltic", bet gan kā tālāk strādā premjerministre Laimdota Straujuma ("Vienotība")," sacīja Brigmanis.

"Valdībai, premjerei un "Vienotībai" ir ļoti zems reitings. Kā tālāk strādāt "Vienotībai" ar tik zemu reitingu? Kā viņiem no šīs situācijas iziet? Manā izpratnē ir tikai viena izeja. Tā ir restartēšanās, ko var panākt tikai ar ministru, vai valdības vadītājas nomaiņu. Cik es saprotu, tas ir viņu iekšējais domu gājiens. Viņi par to domā un lauza galvas katru dienu," sacīja ZZS frakcijas līderis.

Taujāts, vai ZZS ir izlēmusi, vai atbalstīt valdības pieņemto lēmumu par vācu investora piesaisti un aizdevumu aviokompānijai "airBaltic", Brigmanis atbildēja noliedzoši.

Viņš norādīja, ka ZZS izšķirsies, vai atbalstīt aizdevumu "airBaltic", vien piecas minūtes pirms paša balsojuma.

Politiķis šādu vilcināšanos pamatoja ar faktu, ka saistībā ar situāciju "airBaltic" jauna informācija pienākot ik dienu. "Kopumā par šo jautājumu noskaņojums mums ir skeptisks un būsim piesardzīgi ar galīgajiem secinājumiem. Varbūt premjerei, atgriežoties no Ķīnas, būs papildu argumenti," viņš teica, piebilstot, ka gadījumā, ja Saeima noraidīs valdības lēmumu, kompānijai būs jālemj par alternatīviem scenārijiem.

Jau vēstīts, ka valdība ārkārtas sēdē 19. novembrī nolēma pilnvarot Satiksmes ministriju parakstīt akcionāru līgumu ar "airBaltic" atrasto investoru pēc pozitīva Saeimas lēmuma saņemšanas par valsts aizdevuma lidsabiedrībai kapitalizāciju.

Tāpat ziņots, ka valdība aiz slēgtām durvīm 3. novembrī pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam attiecīgo aizdevumu kapitalizējot.

Tāpat valdība lēmusi, ka akcepts aizdevumam "airBaltic" jādod arī Saeimai, ko pagaidām plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu. Tiesa gan, pastāv bažas, vai Saeimā ir atbalsts investora piesaistei "airBaltic" un aizdevumam no Valsts kases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!