Brīvības pieminekļa atjaunošanas darbus paredzēts sākt pirmdien, 13.martā. Tos par 97 817 latiem veiks SIA "Akmens apstrādes centrs AKM", informēja Rīgas Pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis.
Plānots, ka pirmdien Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija lems par iespējamo pasākumu saskaņošanu 15.martā un 16.martā.

Komisija izskatīs biedrības "Latvijas nacionālsociālistiskā režīma upuru biedrība - Piemiņa nākotnei" pieteikumu sapulces rīkošanai Doma laukumā 15.martā un sabiedriskās organizācijas "Klubs 415", Nacionālā spēka savienības un Igora Šiškina pieteikumus rīkot latviešu leģionāru piemiņas gājienus no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim 16.martā.

Rīgas pilsētas izpilddirektora Ērika Škapara (JL) preses sekretārs Uģis Vidauskis informēja, ka godasardze pieminekļa pakājē tiks noņemta, līdzko sāksies restaurācijas darbi. "Karavīri aiz sētas nestāvēs," sacīja Vidauskis.

Kultūras ministrija (KM) un Rīgas dome 3.martā noslēdza līgumu par Brīvības pieminekļa sakopšanas darbiem. Saskaņā ar līgumu Rīgas pašvaldībai darbi jāuzsāk nekavējoties, bet ne vēlāk kā 9.martā jāsāk nožogojuma uzstādīšana darbu veikšanas vietā. Pašvaldībai līgumā paredzētie darbi jāpabeidz ne vēlāk kā līdz šā gada 2.maijam.

Par Brīvības pieminekļa sakopšanas darbiem atbildīgās Rīgas Pieminekļu aģentūras direktors Gailītis sacīja, ka iepriekš plānotais atjaunošanas darbu termiņš ir saīsināts, lai darbi būtu paveikti līdz valsts svētkiem 4.maijā.

Viņš uzskata, ka nožogojums jāuzstāda pēc iespējas ātrāk, lai darbus varētu paveikt iecerētajā laikā. "Nekāda stiepšana garumā nevar būt, visam ir jābūt precīzi izplānotam," sacīja Gailītis, atzīstot gan, ka pirms termiņa beigām mēdz atklāties kādi neizdarīti darbi.

Apjomīga un uz zinātniskās izpētes datiem balstīta pieminekļa restaurācija tika pabeigta 2001.gadā. Restaurācijas laikā tika tīrīts akmens materiāls, pāršuvoti akmens bloki, labotas nesošās konstrukcijas, labota zvaigžņu konstrukcija, tās no jauna zeltītas. Brīvības skulptūra tīrīta, tai uzklāts aizsargpārklājums. Kopumā restaurācijā tika ieguldīti ap 600 000 latu.

Pērn 16.martā leģionāru atceres pasākumā pie Brīvības pieminekļa izcēlās nekārtības. Sabiedriskās organizācijas "Dzimtene - krievu nacionālā savienība" rīkotā piketa antifašisma atbalstam dalībnieki, rokās sadevušies, centās nosprostot gājēju pāreju pie "Laimas" pulksteņa. Vairāk nekā 20 cilvēki mēģināja izveidot ķēdi, gaidot "Kluba 415" rīkotā leģionāru atceres gājiena dalībniekus.

Par nekārtībām policija pie Brīvības pieminekļa aizturēja 35 cilvēkus. Administratīvā pārkāpuma protokoli tika noformēti par pretošanos policijas darbiniekiem, par sīko huligānismu un par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā.

Šogad pašvaldība ir saņēmusi politiskās apvienības "Nacionālā spēka savienība" iesniegto pieteikumu par 16.marta gājiena saskaņošanu. Līdzīgu gājienu 16.martā vēlas organizēt arī "Klubs 415", kas pašvaldībā savu pieteikumu par gājiena saskaņošanu iesniedzis jau pērn maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!