Foto: F64

Par kaitējumu un bojājumiem, kas nodarīti par miljonu latu apdrošinātajam Latvijas kultūras mantojuma un neatkarības simbolam – Brīvības piemineklim, deviņos gados apdrošinātājs izmaksājis 2250 latus, portālu „Delfi” informēja pieminekļa apdrošinātājs „BTA Insurance Company".

Kopumā deviņu gadu laikā kopš „BTA" apdrošina Brīvības pieminekli, atlīdzības izmaksātas par 14 gadījumiem, kas saistīti ar dabisko vajadzību kārtošanu pie pieminekļa. Šogad saistībā ar šādu nodarījumu atlīdzība izmaksāta vienu reizi - 150 latu apjomā Rīgas Pieminekļu aģentūrai, kas vēlāk to piedzina no vainīgās personas - Latvijas pilsoņa - regresa kārtībā.

Starp apgānītājiem šajos gados astoņi bijuši Latvijas iedzīvotāji un seši - ārvalstu pilsoņi, no tiem pa diviem Igaunijas un Zviedrijas pilsoņiem, viens Lielbritānijas pilsonis, bet viena pilsonība nav zināma.

Par dažādiem kaitnieciskiem nodarījumiem Brīvības piemineklim kopš 2003.gada kopumā izmaksātas 2250 latu atlīdzības.

Apdrošinātājs norāda, ka arī šogad valsts svētku laikā, tiks atjaunota Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polise 1 miljona latu vērtībā, kas ietver arī aizsardzību pret huligānisma un morālā kaitējuma risku, kas ir visbiežākie kaitējumi valsts simbolam.

„BTA" atzīmē, ka kultūras pieminekļi tiek apdrošināti daudzviet pasaulē, tostarp apdrošināti Kristus-Pestītāja statuja Riodežaneiro, ASV Brīvības statuja, Norvēģijas Mazā nāriņa, Briseles „Čurājošais puisītis", kas visbiežāk cieš no vandāļu radītiem bojājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!