Foto: LETA

Tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) līdz šim vēl nav saņēmusi Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu attiecībā uz ministres atbilstību pielaidei valsts noslēpumam, apstiprināja Brokas preses sekretāre Inese Auniņa.

Piektdien, 6.jūnijā, SAB norādīja, ka līdz dienas beigām pieņems lēmumu par Brokas atbilstību pielaidei valsts noslēpumam, taču to publiski pagaidām neatklās.

SAB preses pārstāve Iveta Maura pavēstīja, ka SAB lēmums par pieeju valsts noslēpuma objektiem tieslietu ministrei tiks pieņemts līdz darba dienas beigām. Ņemot vērā to, ka personai ar SAB vēstules saturu ir jāiepazīstas pašai, nevis jāuzzina tas no plašsaziņas līdzekļiem, komentārus par šo jautājumu birojs patlaban nesniegs.

Broka pietkdien bija komandējumā Luksemburgā.

Vienlaikus SAB joprojām vērtē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Romāna Naudiņa (VL-TB/LNNK) atbilstību pielaidei valsts noslēpumam. Broka amatā stājās pirms apmēram pusgada. Ministre laikrakstam "Diena" iepriekš paziņoja, ka ir gatava vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), ja SAB neizsniegs pielaidi valsts noslēpumam. Vēl aprīlī viņa telekompānijai LNT atzina, ka pielaides neesamība būtiski netraucējot viņas darbā.

Raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Brokai pielaide nav izsniegta, jo neesot skaidrības par vairākiem faktiem, kas saistīti ar Brokas kādreizējo darbību, proti, par sadarbību ar Ķemeru sanatorijas kādreizējo investoru "Ominasis Latvia", kā arī jautājumiem par viņas pārstāvētās nacionālās apvienības sponsoru ietekmi uz partijas pieņemtajiem lēmumiem. Broka kandidēja maija beigās notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, taču ievēlēta netika.

Likumā ir uzskaitīti vairāki kritēriji, saskaņā ar kuriem pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta. Cita starpā pieeja valsts noslēpumiem tiek liegta personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kuri dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!