Foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) rakstiski atbildējis uz "Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcijas deputātu jautājumu "par nekvalitatīvu mācību literatūru" – grāmatu "Sociālās zinības 9.klasei", noliedzot pārmetumus, ka tajā iekļautā informācija par homoseksuālismu būtu "neprecīza un zinātniski nepamatota".

PLL gan Broka atbilde nav apmierinājusi, bet ceturtdien ministrs uz atbilžu sniegšanu mutiski nevar ierasties, tāpēc deputāti viņu uzklausīs pēc nedēļas.

PLL Brokam prasīja skaidrojumu par grāmatā pārpublicētajām psiholoģes Jolantas Cihanovičas atbildēm par homoseksualitāti, apšaubot viņas viedokļa objektivitāti, kā arī norādot, ka viņas atbildes esot "tendenciozas un nav paredzētas jauniešiem, kuru seksualitāte ir tikai attīstības stadijā".

PLL prasīja skaidrojumu, kāpēc grāmatā "vispār ir iekļauts jautājums par homoseksualitāti, ja tas netiek skatīts kopējā kontekstā ar seksualitātes attīstību un netiek runāts par heteroseksualitāti". "Pēc kādiem kritērijiem tiek vērtēts mācību grāmatas saturs un tā atbilstība mācību programmai, ja mācību grāmatā var tikt publicēts šāds tendenciozs materiāls?" vaicāja deputāti.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) atbildē PLL deputātiem vispirms izskaidrots, ka mācību priekšmeta "Sociālās zinības" standarta saturā iekļautie jautājumi par veselības izglītības, tai skaitā seksuālās izglītības jautājumiem atbilst 2010.gadā izdotajiem Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Seksuālās izglītības standartiem Eiropā, kā arī UNESCO rekomendācijām seksualitātes mācīšanai bērniem un jauniešiem.

IZM norāda, ka autoru kolektīvam mācību grāmatā bija jānorāda uz pierādījumos balstītas informācijas avotiem, "kādi neapšaubāmi ir atrodami". Broka atbildē norādīts, ka Cihanoviča ir diplomēta psiholoģe, "un viņas profesionalitātes apšaubīšana ir nekorekta".

Uz PLL apgalvojumiem, ka grāmatā esot atrodama neprecīza un zinātniski nepamatota informācija, piemēram, "jebkurā sabiedrībā ir 8-10% homoseksuāli orientētu cilvēku " un "pašlaik homoseksuālisms ir akceptēts vairumā Eiropas valstu, arī Latvijā", IZM atbild: cilvēki nelabprāt atklāj savu orientāciju pētījumos un aptaujās, tomēr jau vairākas desmitgades literatūrā tiek minēti 10%.

Šis skaitlis ir balstīts uz Alfreda Kinsija pētījumiem par vīriešu un sieviešu seksuālo uzvedību, kas ir pamatā visiem tālākajiem pētījumiem par cilvēku seksuālo orientāciju, norāda IZM. "Ņemot vērā faktu, ka pētījumi jebkurā citā pasaules vietā uzrāda diezgan līdzīgus rezultātus, tad var secināt, ka Latvija nav unikāls izņēmums," teikts Broka atbildē.

IZM arī noliedz, ka homoseksualitāte grāmatā nav skatīta kontekstā ar seksualitātes attīstību, jo grāmatā ir nodaļas, kurās runāts par ģimenes vērtībām, ģimenes veidošanos un laulību, kā arī par seksuālajām attiecībām un atbildību dažādos kontekstos. Turklāt līdzīgs saturs par homoseksualitātes jautājumiem bijis iekļauts arī 2006.gadā izdotajā civilzinību mācību grāmatā 9.klasei, "par kuru līdz šim nav bijis nekādu iebildumu", norāda IZM.

IZM skaidro, ka grāmatā iekļautais psiholoģes intervijas fragments ir pievienots kā pielikums jeb materiāls diskusijai. "Līdz ar to neuzskatām, ka informācijas pasniegšanas veids – diskusija profesionāla pedagoga vadībā – būtu uzskatāms par nepiemērotu, bet uzskatām, ka tajā ir jābūt atspoguļotiem dažādiem viedokļiem, kas atbilst demokrātiskas sabiedrības pamatprincipiem(…)," pausts IZM atbildē.

Ministrija arī uzskata, ka PVO un UNESCO ir kompetentas starptautiskas un Latvijas atzītas organizācijas, kuru kompetence un ieteikumi "ir vērā ņemami un zinātniski pamatoti".

Jau ziņots, ka "Sociālo zinību 9.klasei" grāmatā ("Zvaigzne ABC", 2010, mācību grāmata, apstiprinājusi IZM 2010. gadā) ir intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču, kur tiek atbildēts uz jautājumiem par homoseksualitāti. Baznīcas un nevalstisko organizāciju sašutumu izraisījuši grāmatā paustie apgalvojumi, ka "tagad ārsti uzskata homoseksualitāti par normālu seksualitātes aspektu"; "homoseksualitāte nav slimība", "sabiedrībā ir 8-10 % homoseksuāli orientētu cilvēku".

Vēstulē ministram un premjeram Valdim Dombrovskim (V) norādīts, ka, "publicējot šādu psiholoģes viedokli bērnu mācību grāmatā, tiek pārkāptas gan Satversmē aizsargātās ģimenes un bērnu tiesības, gan arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā nostiprinātais princips par morālo vērtību veidošanu un nostiprināšanu bērnos."

Vēstulē premjeram un ministram lūgts izteikt viedokli par psiholoģes interviju "Sociālo zinību 9. klasei" mācību grāmatā, nekavējoties atcelt Izglītības un zinātnes ministrijas atļauju publicēt šo interviju mācību grāmatā, aizliegt šīs grāmatas lietošanu un izņemt to no apgrozības, kā arī pārskatīt visu sociālo zinību mācību grāmatu saturu, izvērtējot to atbilstību konstitucionālajām tiesībām un bērnu un jauniešu tiesību normām.

Vēstuli parakstījuši Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis, Latvijas Septītās dienas Adventistu draudžu bīskaps Viesturs Reķis, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāts Imants Parādnieks, mācītājs un Rīgas domnieks Jānis Šmits (LPP/LC) un vairāku citu baznīcu un organizāciju pārstāvji. Skaidrojumu premjeram un ministram pieprasījusi arī PLL frakcija.

Vispārējās izglītības satura centra Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītājs Imants Vasmanis jau uzsvēris, ka mācību grāmata apstiprināta, tostarp pamatojoties uz divu recenzentu – augstskolas mācībspēka un skolotāja praktiķa – sniegtajiem atzinumiem.

Tikmēr grāmatnīcās grāmata tiek strauji izpirkta – divu dienu laikā pārdotas 70 grāmatas, lai gan pašlaik nav mācību grāmatu pirkšanas sezona, un izdevēji to skaidro ar sacelto ažiotāžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!