Foto: LETA
Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs 300 rezerves karavīriem izsūtījis pavēstes par rezerves karavīru iesaukšanu uz rudenī plānotajām militārajām mācībām, liecina informācija militāro ziņu portālā "Sargs.lv".

Pavēstes izsūtītas tiem rezerves karavīriem, kuri atbilst tām Apvienotā štāba pieprasītajām specialitātēm, kuras nepieciešamas vairāku bruņoto spēku vienību personālsastāva komplektēšanai. Pavēstes saņems 300 rezerves karavīru.

Tajā norādīts gan ierašanās laiks un vieta, gan arī izskaidroti rezerves karavīra pienākumi. Pavēstē norādītajā laikā rezerves karavīram jāpaziņo Atlases un rezerves personāla uzskaites centram par to, ja viņš pavēstē minēto iemeslu dēļ noteiktajā laikā un vietā nevar ierasties uz militārajām mācībām.

Pavēstē norādīts, ka rezerves karavīru uz kārtējām vai pārbaudes mācībām neiesauc veselības stāvokļa dēļ vai ja viņš ir apgādājamu ģimenes locekļu vienīgais apgādnieks vai viņa apgādībā ir ne mazāk kā divi pirmsskolas vecuma bērni. Uz rezerves karavīru mācībām neiesauc arī rezerves karavīru, kurš dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Tāpat neiesauc arī to rezerves karavīru, kurš ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, ir sodīts par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Pirms pavēstes izsūtīšanas Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs vairākos valsts reģistros veica datu salīdzināšanu, tādējādi mēģinot pavēstes neizsūtīt tiem rezerves karavīriem, kuri nevarētu tikt iesaukti uz militārajām mācībām.

Rezerves karavīram pēc pavēstes saņemšanas, bet ne vēlāk kā mēnesi pirms iesaukšanas aktīvajā dienestā, jāinformē darba devējs par plānoto iesaukšanu aktīvajā dienestā.

Jau tika vēstīts, ka šogad paredzētajās mobilizācijas mācībās tiks izmantots Mobilizācijas likuma spēks un ierašanās uz mācībām vairs nebūs rezerves karavīru brīva izvēle.

Mobilizācijas mācības var noritēt dažādi - no vienkāršas apziņošanas līdz pat kolektīvai apmācīšanai, pavadot desmit dienu poligonā. Vienlaikus svarīgākais ir nevis no rezerves karavīriem veidot mobilizācijas vienības, bet viņus iesaistīt jau eksistējošās regulāro spēku vienībās, kā arī Zemessardzē, skaidroja NBS.

Paredzēts, ka sākumā tiks uzrunāti aptuveni 2,5 tūkstoši rezerves karavīru, kuri atvaļinājušies kopš 2008.gada. No tiem karavīriem, kuri atvaļinājušies kopš 2008.gada, lielākā interese armijai ir par 470 karavīriem, kuri dienesta laikā bijuši starptautiskajās operācijās. Viņi jau ir labi sagatavoti un iemaņu atsvaidzināšanai nepieciešams īss laiks, informēja NBS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!