Foto: F64
Eiropas Komisijas sniegtā informācija par Latvijas valsts kopbudžeta deficīta līmeni 2009.gadā, rēķinot pēc Eiropas Komisijas metodoloģijas, liecina, ka deficīts pērn bijis 1,19 miljardi latu, kas ir 8,98% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un tas ir mazāk nekā Latvijas uzņemtās starptautiskās saistības, informēja Finanšu ministrija.

Latvijas noslēgtās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredzēja, ka budžeta deficīts 2009.gadā nedrīkstēja pārsniegt 10% atbilstoši EK metodoloģijai.

Pēc Latvijas metodoloģijas jeb tā sauktās naudas plūsmas metodes 2009.gada valsts kopbudžeta deficīts bija ap 900 miljoniem latu jeb 6,8% no IKP, norāda FM.

Finanšu ministrs Einars Repše uzskata, ka "stingras fiskālās disciplīnas un iesākto valsts pārvaldes reformu īstenošanas rezultātā 2009. gada budžeta deficīts bija mazāks nekā tika prognozēts". "Šos rezultātus Latvija ir sasniegusi, veicot smagas, bet ļoti nepieciešamas reformas katrā nozarē, lai pēc iespējas ātrāk nodrošinātu pilnvērtīgu valsts tautsaimniecības atjaunošanos. Tomēr mums aizvien ir pārāk liels budžeta deficīts, tāpēc neatlaidīgi ir jāturpina iesāktais darbs pie valsts ieņēmumu sabalansēšanas ar izdevumiem," norāda ministrs.

Jau ziņots, ka pērnā gada budžetu politiķi un finansisti apšaubīja un dēvēja par pārāk optimistisku jau tā pieņemšanas laikā. Saasinoties ekonomiskajai krīzei, 2009.gada sākumā valdība bija spiesta grozīt budžetu un samazināt izdevumus, uzsākot arī reformas valsts pārvaldē. Taču ar to nepietika, un jau vasarā, lai saņemtu kārtējo starptautiskā aizdevuma daļu, valdība bija spiesta samazināt budžetu vēlreiz, konsolidējot to par 500 miljoniem latu. 2008.gadā budžeta izdevumi bija apstiprināti 5,22 miljardu latu apmērā, bet pēc grozījumiem pērn jūlijā budžets paredzēja tērēt 4,68 miljardus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!