Lai arī sākotnēji budžeta grozījumu izskatīšana bija plānota otrdien vai trešdien, Saeimas prezidijs piektdien nolēma, ka sēde tiks turpināta pirmdien plkst.16.

Piektdien Saeimas ārkārtas sēdē, kas patlaban notiek, deputāti varētu pieņemt aptuveni 75 no ar budžetu saistītajiem likumiem, savukārt pašu budžeta likumprojektu, kā arī būtiskākos grozījumus, par kuriem patlaban debatē valdībā, iecerēts pieņemt ārkārtas sēdes turpinājumā otrdien.

Plānots, ka svētdien plkst. 18 tiks sasaukta ārkārtas valdības sēde un tikai pēc tās Saeimā nonāks valdības priekšlikumi, kā samazināt valsts budžeta tēriņus par 500 miljoniem latu.

Jau vēstīts, ka valdību veidojošās partijas ceturtdienas vakarā vienojas samazināt budžetu par 500 miljoniem latu, solidāri par 20% samazinot pilnīgi visas algas, kuras tiek izmaksātas no valsts budžeta, un par 10% samazinot pensijas.

Vienošanas, kuru parakstīja valdību veidojošās politiskās partijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Pensionāru federāciju, paredz, ka budžets tiks samazināts par 500 miljoniem latu.

Vienošanās paredz samazināt “māmiņu algas” par 10%, kas ļaus budžetā ietaupīt 6,3 miljonus latu. Strādājošiem pensionāriem samazināt pensijas par 70%, kas ļaus ietaupīt 37,8 miljonus latu.

Vecuma un izdienas pensijas samazinās par 10%, kas ļaus samazināt budžeta izdevumus par 50,5 miljoniem latu.

Panākta arī vienošanās samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu no 90 līdz 35 latiem, bet pensiju neapliekamo minimumu atstāt līdzšinējā apmērā - 165 lati.

Līdz ar to nolemts nemainīt nodokļu politiku, un nepalielināt nodokļu likmes, neieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!