Ņemot vērā, ka no 1. janvāra skolu ēdināšanā noteikti vairāki ierobežojumi, kas tostarp paredz aizliegt tādus produktus kā bulciņas un picas, TV3 raidījums "Bez tabu" veica eksperimentu, kas radīja skolu pārstāvju neapmierinātību.

Raidījuma žurnālists bez iepriekšēja brīdinājuma devies uz vairākām Rīgas skolām, lai izpētītu, vai to kafejnīcu piedāvājumā ir bulciņas. Vairākās skolās skolu vadības pārstāvji pauda sašutumu par šādu rīcību, un dažādos veidos mēģināja aizliegt filmēt kafejnīcu sortimentu.

Piemēram, Rīgas 80. vidusskolā žurnālists novērojis, ka skolā atvestas trīs paplātes bulciņu, tāpat pieejamas picas, pīrādziņi, un iespējams iegādāties burgerus.

Neilgi pēc žurnālista ierašanās skolas direktores vietnieks Pēteris Proškins paziņoja, ka neļaus televīzijas darbiniekiem filmēt kafejnīcā.

Arī Rīgas 88. vidusskolas direktore Ņina Labada norādīja, ka vēlas zvanīt priekšniecei, lai uzzinātu, vai žurnālisti ir tiesīgi filmēt, jo to nepieciešamas saskaņot.

Komentējot to, ka, neskatoties uz aizliegumu, skolā iespējams iegādāties bulciņas, viņa atbildēja ar vairākiem pretjautājumiem, un neļāva žurnālistiem iekļūt skolas kafejnīcā. Raidījuma video redzams, ka kafejnīcā ir dažādas bulciņas.

"Lūdzu, izejiet ārā," viņa vairākkārt teica. Pēc tam Labada noliedza, ka skolā tiktu tirgotas bulciņas, un prasīja pierādījumus, ka video tiešām uzņemts 88. vidusskolā. Vēl pēc brīža Labada minēja, ka kafejnīca paredzēta tikai skolotājiem.

"Bez tabu" nesaskaņotā vizītē arī novērojis, ka Rīgas 94. vidusskolas kafejnīcas plaukti ir pustukši, tomēr redzamas divas picas maizītes. Arī Āgenskalna valsts ģimnāzijas kafejnīcā bija redzamas vairākas kūciņas.

Vēlāk Rīgas 80. vidusskolas direktore Anna Vladova sociālajā tīklā "Facebook" skaidro, ka direktora primārais uzdevums ir nodrošināt skolēnu drošību un mācību procesu.

"Katrā skolā ir iekšējās kartības noteikumi, un daudzās skolās tur ir minēts, ka ieeja nepiederošiem cilvēkiem ir aizliegta, kas ir pareizi, īpaši pēdējā laikā," viņa klāsta, uzsverot, ka nepiederošs cilvēks var nākt uz skolu tikai tad, ja viņš to saskaņojis ar skolas administrāciju vai skolotājiem.

Jau vēstīts, ka no šā gada spēkā stājušās Veselības ministrijas rosinātās izmaiņas skolu ēdināšanā, liedzot mācību iestādēs tirgot virkni produktu. Izmaiņas paredz sāls, cukura, miltu un daudzu citu produktu ierobežojumus vai pat aizliegumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!