Foto: LETA

Novembrī Krievijas pensiju saņēmēju ienākumi kritās par 15%, taču lielākais kritums ir gaidāms nākamā gada sākumā, kad pensijas jau būs sarukušas uz pusi, salīdzinot ar to, kādas tās bija šī gada vasarā, svētdien ziņo TV 3 raidījums "Nekā personīga".

Latvijā Krievijas vecuma pensijas saņem ap 7000 pensionāru. Krievija tās aprēķina reizi trijos mēnešos, tā fiksē rubļa kursu pret eiro, un attiecīgo naudas summu pārskaita Latvijas sociālās apdrošināšanas aģentūrai. Aģentūra pensijas katru mēnesi pārskaita saņēmējiem un pēdējo reizi Krievija naudu skaitīja novembrī un tobrīd rubļa vērtība pret eiro bija samazinājusies par 15%.

"Vienu reizi ceturksnī cilvēks saņem pensiju par trijiem mēnešiem kopā, ko ir izrēķinājusi Krievijas puse un mēs šajā procesā esam kā starpnieki, kas saņem naudas maksājumus un informāciju par šiem klientiem. Mēs redzam vienīgi to, ka šobrīd valūtas kurss ir nokrities, salīdzinot ceturto ceturksni ar trešo. Varētu teikt, ka pensija ir mazāka nekā iepriekš, kaut gan Krievijā šī pensijas nav mainījusies. Piemēram, tāda vidēja lieluma pensija, skatījāmies, kur pensija mēneša summa 153 eiro bijuši augustā, tad novembrī summa, ko viņš saņem, ir 129 eiro," norāda VSAA pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Baiba Felsberga.

Raidījums norāda, ka Krievijas pensiju likums daudziem šķita pievilcīgs - piemēram, sievietes pensijas var saņemt jau no 55 gadu vecuma. Vēl līdz šī gada vasarai par vienu un to pašu stāžu līdz 1990.gadam lielāka bija kaimiņvalsts pensija. Tāpēc daudzi Latvijas nepilsoņi pensiju dēļ pieņēma Krievijas pilsonību. Vēl pavasarī uz šādas rīcības izdevīgumu norādīja arī Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs, norāda raidījums.

Uzrunāts tagad, viņš gan noliedz, ka būtu mudinājis Latvijas nepilsoņus izvēlēties Krievijas pensiju un pilsonību. Šāda rīcība esot "pašu cilvēku atbildība".

Pēc "Nekā personīga" rīcībā esošās informācijas, vīlušies Krievijas pensionāri jau sāk interesēties par iespējām atgriezties pie Latvijas pensijām. Taču tas ir iespējams vienīgi tad, ja viņi kļūst par pilsoņiem - kārto valodas eksāmenu un naturalizējas. Iegūt nepilsoņa statusu Latvijā viņi vairs nevar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!