Foto: LETA

Būtu ļoti nepatīkami, ja Latvija neturētu savu vārdu par dalību starptautiskajā izstādē "WorldExpo 2015" Milānā, pirmdien pēc koalīciju veidojošo partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Koalīcijas sēdē šis jautājums piektdien plaši apspriests, tomēr galīgo lēmumu par dalību "Expo" plānots pieņemt rīt valdības sēdē.

Straujuma uzsvēra, ka šajā jautājumā jāvērtē vairāki aspekti - atbildība par Latvijas solījumiem un arī izmaksas. Viņa akcentēja, ka būtu ļoti nepatīkami, ja netiktu turēts vārds, ko Latvija "bija devusi sev, rīkotājiem un arī Luksemburgai, solot izvietot tās stendus savā paviljonā". Līdz ar to Ekonomikas ministrijai (EM) būtu jāizsaka arī kāds alternatīvais piedāvājums, piebilda valdības vadītāja. Rīt tikšot uzklausīti visi iespējamie varianti, ko piedāvās ministri.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderis Uldis Augulis uzskata, ka "jābeidz šī ākstīšanās un tomēr jāpieņem lēmums, ka mēs nepiedalāmies "Expo"", ņemot vērā izmaksas un ar to saistītus jautājumus. Pēc viņa domām, pašlaik tā ir lieka naudas izšķērdēšana. Tomēr valdība rīt vēl to izvērtēs un lems, vai ir citi risinājumi.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes loceklis Imants Parādnieks uzsvēra, ka "valdība līdz šim bija izdarījusi visu - piešķīrusi 5,6 miljonus eiro, kas ir ļoti liela nauda dalībai "Expo", un par šo naudu var realizēt izcilu konceptu". Tomēr piedalīties "Expo", naudu iztērējot "nejēdzīgi", arī būtu nepareizi, piebilda Parādnieks.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) vairākkārt uzsvērusi, ka apšauba Latvijas dalības nepieciešamību "Expo 2015".

Piektdien, 23.janvārī, laikraksts "Diena" rakstīja, ka "World Expo 2015" Latvijas dalības tāme ir nelietderīga un "uzpūsta" un apstiprina jau rakstīto, ka projekts kalpojis par "naudas pumpi" atsevišķiem uzņēmējiem. Uzpūsti cipari ar apaļām nullēm galā, paslēpti aiz svarīgām frāzēm, veido Ekonomikas ministrijai piesūtītos un vairumā jau samaksātos rēķinus par 1 090 506 eiro no uzņēmējiem, kuri apvienojušies komandītsabiedrībā "Expo 2015" un nu jau vairāk nekā gadu saņem dāsnus avansus par Latvijas dalību "World Expo" izstādē Itālijas pilsētā Milānā šovasar.

Ekonomikas ministre medijiem paziņoja, ka par Latvijas paviljona starptautiskajā izstādē radošajiem risinājumiem atbildīgajai komandītsabiedrībai "Expo 2015" var nākties atmaksāt nelietderīgi izmantoto naudu.

Savukārt komandītsabiedrības "Expo 2015" valdes loceklis Ģirts Majors uzsvēra, ka publiski izskanējušie pārmetumi un nepatiesā informācija par tāmes pozīcijām Latvijas dalībai šī gada "World Expo 2015" izstādē ir nepatiesi un tendenciozi, turklāt šim jautājumam ir politisks raksturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!