Foto: LETA
Pagājušajā gadā būvniecībā reģistrēti un izmeklēti 140 nelaimes gadījumu darbā, no tiem 41 gadījumā cietušo stāvoklis bija smags, savukārt divi cilvēki gājuši bojā, aģentūrai BNS pastāstīja Valsts darba inspekcijas (VDI) Sadarbības un attīstības nodaļas vadītāja Linda Matisāne.

Viņa informēja, ka visbiežāk - 34% gadījumu - pērn būvniecībā nav ievēroti darba drošības noteikumi vai instrukcijas. Savukārt trūkumi darba vadībā un nepietiekoša kontrole konstatēta 7% gadījumu, bet 6% gadījumu nelaimes cēlonis bija nepietiekoša darbinieku instruēšana un apmācība un ceļu satiksmes noteikumu neievērošana. Neuzmanības dēļ pērn būvniecībā cilvēki cietuši 16% gadījumu.

Pēc Matisānes sacītā, VDI 2013.gadā apsekojusi 1971 būvniecības uzņēmumu. Pērn izdoti 636 rīkojumi konstatēto pārkāpumu novēršanai un piemēroti 438 administratīvie sodi. Pagājušajā gadā darba drošības pārkāpumu dēļ izdoti 18 brīdinājumi par struktūrvienības vai iekārtas apturēšanu, bet 34 gadījumos to darbība būvniecības uzņēmumos apturēta.

VDI 2012.gadā būvniecībā reģistrējusi un izmeklējusi 174 nelaimes gadījumus darbā, no tiem 41 gadījums bija smags, bet 11 beigušies letāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!