Foto: LETA

Veicot atkārtotu "Rīgas Cirka" ēkas pārbaudi, Būvniecības Valsts kontroles birojs (BVKB) ir atļāvis tikai daļēju ēkas izmantošanu publiskiem pasākumiem un pieprasījis nekavējoties slēgt ēkas daļu, kurā konstatētas būtiskas atkāpes no ēkas drošuma prasībām, pavēstīja BVKB.

Savukārt attiecībā par tirdzniecības un biroja ēku Lomonosova ielā 6, kur arī iepriekš konstatēti pārkāpumi, BVKB nolēmis atļaut tālāku tās ekspluatāciju. Vienlaikus BVKB sekos līdzi konstatēto trūkumu novēršanai un tālākai ēku ekspluatācijai atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

""Rīgas Cirka" vadība ir iesniegusi BVKB konkrētus priekšlikumus ēkas ekspluatācijas tālākai nodrošināšanai un iestādes darbības turpināšanai. Arī Lomonosova ielas 6 īpašnieks pēc biroja pieprasījuma ir operatīvi iesniedzis sertificēta būvuzrauga un būvkonstruktora atzinumu, ka ēkas pagraba konstrukcijas nodrošina visu uz tām balstīto augšējo stāvu slodžu uzņemšanu. Abi minētie gadījumi apliecina, ka ir iespējams rast efektīvus risinājumus, ja abas puses izprot situācijas nopietnību un sper konkrētus soļus, lai novērstu pārkāpumus un būtiski uzlabotu ēkas drošumu," uzvēra BVKB vadītājs Pēteris Druķis.

"Rīgas Cirka" direktore Lolita Lipinska pastāstīja, ka atkāpes no drošības prasībām ir konstatētas telpās, kurās skatītājiem nav jāuzturas, un uzsvēra, ka atsevišķu telpu slēgšana netraucēs cirka izrāžu darbībai.

"Izrādes darbībai tas netraucēs. Skatītāju zāle, arēna un kupols ir pilnīgi droši," sacīja Lipinska, vienlaikus norādot, ka skatītājiem tomēr būs jārēķinās ar nelieliem "pārvietošanās ierobežojumiem", jo atsevišķās vietās cirka ēkā vairs nevarēs iet.

Direktore akcentēja, ka cirks nekad nav noliedzis, ka ēka ir veca un to nepieciešams renovēt. Šo jautājumu ir aktualizējis cirkā notikušais ugunsgrēks.

Komentējot turpmākās darbības, Lipinska sacīja, ka cirkam ir izstrādāt plāns, kā "pamazām soli pa solim ēkā ieguldīt darbu".

"Vienā dienā nevar atjaunot ēku. Nepieciešama būvizpēte, renovācija, jāatbrīvo ēka no trolejbusa vadiem. Pie fasādes ir pielikti vadi, kuri reāli drebina ēku, bet mēs taču nevaram uzkāpt un nogriezt tos. Tas viss ir ilgstošs process," sacīja direktore.

Nākamais, kas "Rīgas Cirkam" jāveic ir ģeodēziskie pētījumi, tostarp gruntsūdeņu izpēte, pavēstīja Lipinska.

BVKB ieskatā bīstamā stāvoklī Rīgā ir "Rīgas Cirka" ēka, "Palladium" koncertzāle un tirdzniecības centrs Lomonosova ielā 6. Druķis iepriekš žurnālistiem norādīja, ka šo ēku īpašniekiem ir dots termiņš līdz augusta beigām novērst defektus un, ja attiecīgajā laikā trūkumi netiks novērsti, ēkas tiks slēgtas.

Tāpat ziņots, ka, veicot atkārtotu koncertzāles "Palladium" ēkas pārbaudi, BVKB ir atļāvis ēkas izmantošanu publiskiem pasākumiem.

BVKB darbu sāka 2014.gada 1.oktobrī līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!