Foto: F64

Rīgas pilsētas būvvalde oficiālā vēstulē pieprasīs Valsts būvniecības kontroles birojam (VBKB) sniegt informāciju par pasākumiem iedzīvotāju drošības nodrošināšanai bīstamās Rīgas cirka ēkas apkārtnē, sociālajā tīklā "Facebook" pauž būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Viņš norāda, ka būvvaldes rīcībā nav VBKB izdotā attiecīgā administratīvā akta par ēkas ekspluatācijas pārtraukšanu, tādēļ būvvaldei grūti komentēt šī jautājuma detaļas. Būvvalde pieprasīs informāciju par situāciju ar Rīgas cirka ēku un plānotajiem pasākumiem ēkas drošas ekspluatācijas un garāmgājēju drošības nodrošināšanai vai tehniskā stāvokļa uzlabošanai, uzsver Vircavs.

"No tiesību viedokļa visi jautājumi, kas saistās ar Rīgas cirka ēkas ekspluatāciju, ir Rīgas cirka administrācijas un VBKB kompetencē, tāpēc gadījumā, ja cirka ēkas ekspluatācija netiks pārtraukta un/vai bīstamā teritorija netiks norobežota, kas jānodrošina Rīgas cirkam, VBKB būs jāveic visas likumā noteiktās darbības, lai cirka ēka neapdraudētu iedzīvotājus. Tomēr, tā kā cirka ēka ir sabiedriski nozīmīga un atrodas Rīgas pilsētas pašvaldības teritorijā, būvvalde oficiālā vēstulē pieprasīs no VBKB informāciju," raksta Vircavs.

Šodien ar "Facebook" starpniecību pie Vircava vērsusies Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska, paužot bažas par ēkas tehnisko stāvokli un vaicājot, kādēļ objekta apkārtne nav ierobežota iedzīvotāju drošībai.

"Par cik pēc VBKB vizuāliem vērojumiem Rīgas cirks ir pasludināts par visbīstamāko objektu, kura divstāvu fasāde ir bīstami sasvērusies par 120 milimetriem uz ielas pusi (un tas ir vienīgais VBKB mērījums un galvenais ēkas slēgšanas iemesls), jāsaprot, ka fasāde tūlīt nokritīs uz ielas, radot reālus draudus ne vien gājējiem, bet arī transportam. Ja Rīgas dome tūlīt nereaģēs, iespējams, ka tai tiks pārmesta Zolitūdes traģēdijas atkārtošanās iespēja pie Rīgas cirka," ar šādu paziņojumu pie Vircava vērsusies Lipinska.

Kā ziņots, Rīgas cirka ēka nav droša ekspluatācijā un tās ekspluatācija jāpārtrauc nekavējoties, ceturtdien žurnālistiem sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-T/LNNK).

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad VBKB iepazīstināja Kultūras ministriju ar pēdējā ēkas apsekojuma rezultātiem.

Melbārde norādīja, ka ēkas uzlabošana notiek nepārtraukti, taču valstij veikt kapitālieguldījumus traucēja 20 gadus ilgušās tiesvedības par ēkas īpašumtiesībām.

BVKB direktors Pēteris Druķis uzskata, ka Rīgas cirks var sabrukt un tas būtu jāslēdz ciet. Viņš uzskata, ka ēka nav piedzīvojusi nekādus uzlabojumus un īpašnieki neko neesot darījuši situācijas uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!