Foto: F64

Veselības ministre Anda Čakša, tiekoties ar Amerikas Savienoto valstu (ASV) vēstnieci Latvijā Nensiju Bikofu Petitu, apliecinājusi Latvijas vēlmi sadarboties ar ASV, strādājot pie veselības sistēmas pilnveides, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Tikšanās laikā Čakša apliecināja, ka Latvija ir atvērta dažādiem sadarbības projektiem un, strādājot pie sabiedrības veselības uzlabošanas un pilnveidojot veselības aprūpes sistēmas, abas valstis viena no otras var gūt pozitīvu pieredzi.

Veselības ministre vēstniecei arī izteica pateicību par līdzšinējo ASV sniegto atbalstu, īpaši uzsverot ASV Bruņoto spēku virspavēlniecības Eiropā Humānās palīdzības programmas (EUCOM) ietvaros sniegto palīdzību Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Čakša ar Bikofu Petitu pārrunāja Ministru kabineta (MK) doto uzdevumu VM sagatavot informatīvo ziņojumu ar priekšlikumiem veselības apdrošināšanas obligāto iemaksu ieviešanai. Ministre uzsvēra, ka viņas skatījumā labākais risinājums ir bez esošā nozares finansējumu vēl daļu no pašreizējām sociālās apdrošināšanas iemaksām novirzīt veselības aprūpes vajadzību segšanai. Šādu priekšlikumu atbalstot arī Pasaules Veselības organizācija (PVO). Čakša informēja arī par plānu septiņu gadu laikā virzīties uz vēlamo finansējuma apmēru veselības nozarei 14% no valsts kopējā budžeta.

Savukārt jautājumā par iespējamu papildu maksājuma ieviešanu darbaspējīgajiem iedzīvotājiem nolūkā veselības nozarei iegūt papildu līdzekļus ministre norādīja, ka tādējādi pasliktināsies iedzīvotāju finansiālā aizsardzība, ko kā pretargumentu šādas sistēmas ieviešanai min arī PVO eksperti. Vienlaikus Čakša informēja arī par to, ka jautājums par turpmāko veselības nozares finansēšanas modeli ir MK nevis VM kompetencē.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī jautājumi par veselības aprūpes pieejamības uzlabošanu iedzīvotājiem un ārstniecības pakalpojumu rindu mazināšanu, cilvēkresursu nodrošinājumu ārstniecības iestādēs, mātes un bērna veselību, HIV/AIDS un C hepatīta pacientu aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!