Foto: LETA

Informācijas konfidencialitātes dēļ ministrija atbildes uz visiem jautājumiem par medikamentu "Rigvir" šobrīd nav saņēmusi, pirmdien pēc diskusijas par šī medikamenta iekļaušanu kompensējamo zāļu reģistrā atzina veselības ministre Anda Čakša.

Viņa norādīja, ka viens no VM jautājumiem izstrādātājiem bijis tieši par pētījumiem. "Tur ir daudz konfidenciālas informācijas, kas redzama tikai pie reģistrācijas, un arī tas, kā tiek veikti nākamie pētījumi, diemžēl ir konfidenciāla informācija. Bet ministrija uzdeva ļoti konkrētus jautājumus zāļu ražotājiem un izstrādātājiem, uz kuriem vēl ceram saņemt visas atbildes," sacīja ministre.

Šodien diskusijā par "Rigvir" iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā kopsaucējs starp visām iesaistītajām pusēm - kritiķiem, atbalstītājiem un VM - netika panākts, jo, norādot uz nerezultatīvu diskusiju, ārste Ināra Rubene un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesore, Farmakoloģijas katedras vadītāja Santa Purviņa pameta tikšanos pirms tās beigām.

Kā norādīja Čakša, "Rigvir" kritiķi, kas pameta diskusiju ātrāk, nedzirdēja par to, kādi ir tālākie pētījumu plāni, kā arī dažādus jautājumus, ko uzdeva gan Zāļu valsts aģentūra (ZVA), gan Nacionālais veselības dienests (NVD), gan ministrija.

Vienlaikus Čakša piebilda, ka saruna tomēr devusi vairākus rezultātus, tostarp tiks pieprasītas rakstiskas atbildes uz specifiskiem jautājumiem saistībā ar zāļu reģistrācijas nosacījumiem no ZVA un NVD. "Viena lieta ir skaidra, ka tie nosacījumi, kas bijuši reģistrācijai uz 2004.gadu, ir izpildīti un medikaments reģistrēts pamatoti," uzsvēra ministre.

Viņa piebilda, ka, iespējams, būs jāpārskata vadlīnijas, lai tas atbilstu Eiropas Savienības (ES) un pasaules praksei attiecībā uz melanomas ārstēšanu.

Čakša norādīja, ka šodien notikusī saruna bija ļoti sarežģīta. "Laikam mums tomēr jāmācās diskusijas kultūra, jo ne vienmēr ir patīkams tas, ko mēs dzirdam," sacīja ministre, piebilstot, ka diskusija var notikt, ja ir dažādi viedokļi, un arī kritiķiem ir jāmāk uzklausīt citi viedokļi.

Vienlaikus ministrei ir svarīgi, lai diskusija profesionāļu vidū turpinātos. Vispirms esot jāatbild uz jautājumiem, kurus uzdeva Latvijas Onkologu asociācijas, Latvijas Onkologu-ķīmijterapeitu asociācijas, Latvijas reto slimību speciālistu asociācijas un RSU Farmakoloģijas katedras pārstāvji. Mēneša laikā atbilde tikšot sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!