Foto: LETA

Veselības ministre Anda Čakša nepiekrīt pašreizējam veselības aprūpes finansēšanas modelim, kurā par darbu netiek prasīti rezultāti.

Ministre žurnālistiem pirmdien norādīja, ka pagājušajā nedēļā ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju (LLĢĀA) tika panākta vienošanās pat pamatprasībām streika prasību ietvaros, un pirmdien notiks oficiāla vienošanās parakstīšana. Līdzīgs aicinājums tika nosūtīts Latvijas Ģimenes ārstu asociācijai (LĢĀA), tomēr vienošanās netika panākta. Sarunas ar LĢĀA vēl turpināsies.

Komentējot LĢĀA teikto, ka LLĢĀA nav streika komitejā, tāpēc lauku ģimenes ārstu asociācija nevar mainīt streika norisi, Čakša norādīja, ka Streika likuma tvērumā neviena puse nav izpildījusi virkni nosacījumu.

Savukārt, komentējot LĢĀA pausto, ka asociācija nepiekāpsies prasībā par kapitācijas naudas palielināšanu par 30% ik gadu, Čakša atzina, ka kapitācijas nauda nav tikai atalgojums, jo lielāko daļu veido līdzekļi prakses iekārtošanai. Turklāt visas prakses iekārtošanas izmaksas pagājušā gada oktobrī tika pārskatītas un saskaņotas ar asociāciju.

"Mēs vienojāmies, ka turpmāk atalgojuma daļa tiks precīzi iezīmēta, lai būtu skaidri zināms, kā veidojas atalgojuma daļa. Bet tagad atgriežamies pie iepriekš izrunāta stāsta," teica veselības ministre.
Čakša arī norādīja, ka, piešķirot papildu finansējumu veselības nozarei, ir jāmaina rezultāti, kas sasniegti ar konkrēto ārstēšanas metodi. Tāpēc ar LLĢĀA tika panākta vienošanās, ka tiks veidota darba grupa, kas lems par kvalitātes kritērijiem, kā jāattīstās primārajai aprūpei, finansējuma pārskatīšana u.c. jautājumiem.

"Es nepiekrītu esošajam modelim, kad nauda tiek maksāta, bet rezultāti netiek prasīti. Mēs par valsts finansējumu pērkam pakalpojumu, lai iedzīvotājiem nodrošinātu primāro aprūpi, tāpēc vēlamies zināt arī par rezultātiem," uzsvēra Čakša.

Jau ziņots, ka, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. LĢĀA vadītāja skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!