Foto: F64

Jaunievēlētā veselības ministre Anda Čakša nesaredz iemeslus, lai Satversmes aizsardzības birojs (SAB) viņai nepiešķirtu pielaidi valsts noslēpumam, aģentūrai BNS pauda pati ministre.

Čakšai viņas pirmā valdības 21. jūnijā sēde bija jāpamet vēl pirms tā bija beigusies, jo Ministru kabinets (MK) tās beigās izskatīja ar valsts noslēpumu saistītus jautājumus. Šādi rīkoties viņai nācās, jo vēl nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam. Pati ministre, pametot valdības ēku norādīja, ka viņas rīcībā nav informācija par iemesliem, kā dēļ SAB varētu nepiešķirt pielaidi.

"Man šobrīd nav tādu domu, jo es neko tādu neesmu darījusi," sacīja Čakša.

Pirmo nedēļu ministres amatā, Čakša nodēvēja par intensīvu, taču norādīja, ka arī slimnīcas vadītāja amats, kuru viņa ieņēma iepriekš, bijis saspringts, pielīdzināms ministra amatam. Valdības pārstāve sacīja, ka pagaidām spēj izsekot līdzi visam Ministru kabinetā notiekošajam. Īpaši labi viņa orientējoties veselības jautājumos.

"Ir ļoti interesanti," komentējot darbu valdībā, sacīja Čakša, uzsverot, ka visvairāk pirmās nedēļas laikā visvairāk strādājusi un diskutējusi pie jaunā veselības finansēšanas modeļa.

Jau ziņots, ka SAB sācis pārbaudi par Čakšas atbilstību likuma "Par valsts noslēpumu" prasībām un norādījis, ka tā tiks veikta normatīvajos aktos noteiktajos termiņos.

Čakšu veselības ministra amatā Saeima apstiprināja 16.jūnijā. Ministra amatam viņu bija izvirzījusi Zaļo un zemnieku savienība pēc tam, kad iepriekšējais veselības ministrs Guntis Belēvičs demisionēja 10. jūnijā. Belēvičs demisionēja pēc skandāla, kas izcēlās, kad kļuva zināms, ka viņš pārkāpis valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu saņemšanas kārtību.

Čakša 1999. gadā absolvējusi Latvijas Medicīnas akadēmiju, iegūstot ārsta izglītību, 2002.gadā Rīgas Stradiņa universitātē viņa ieguvusi specializāciju pediatrijā un 2007.gadā absolvējusi Rīgas Starptautisko ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolu, iegūstot maģistra grādu biznesa vadībā.

No 2001.līdz 2005. gadam Čakša bija pediatre Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS). Savukārt no 2003.līdz 2011. gadam viņa strādāja uzņēmumos "Sanofi - aventis Latvia" un "Ewopharma AG/Allergan". 2011. gadā Čakša kļuva par BKUS valdes priekšsēdētāju, bet no 2014. līdz 2016. gadam strādāja gan BKUS, gan Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdē. Čakša strādājusi arī par demisionējušā veselības ministra Belēviča padomnieci ārstniecības jautājumos

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!