Foto: LETA

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) nolietotās ēkas ar laiku jānojauc, saglabājot tikai kultūrvēsturiskos pieminekļus, kuros varētu izvietot mācību telpas, žurnālistiem sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Viņa uzsvēra, ka daudzas no Stradiņa slimnīcas ēkām vairs nevar izmantot pacientu ārstēšanai, tāpēc jādomā par šo telpu cita veida izmantošanu.

Arī slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga norādīja, ka būvēt jaunas telpas nav slimnīcas iegriba, bet gan nepieciešamība. Vecajās nodaļās nav iespējams nodrošināt mūsdienu prasībām atbilstošus apstākļus ārstēšanai.

Kreicberga atzina, ka kaut kas no slimnīcas vecajām ēkām tiks saglabāts, bet kopumā lielās klīniskās nodaļas praktiski nav piemērotas ārstēšanai.

Jau ziņots, ka nākamā gada aprīlī varētu sākties Stradiņa slimnīcas A korpusa 2. kārtas būvniecības darbi, kuriem pēc plāna jāturpinās līdz 2021. gada decembrim. Kopumā visu A korpusa 2. kārtu iecerēts pabeigt līdz 2022. gada maijam.

Apjomīgā projekta kopējās izmaksas ir 91,069 miljoni eiro, tostarp lielākā daļa jeb 71% no tā ir Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums, 24% veido valsts finansējums, bet pārējos 5% jeb 4,45 miljonus eiro – slimnīcas līdzekļi.

Lielākā daļa jeb 75% projekta finansējuma paredzēti būvniecībai un būvuzraudzībai, 19% - iekārtām un aprīkojumam, 5% – būvprojektēšanai un autoruzraudzībai, bet vēl 1% finansējuma atvēlēts neparedzētiem izdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!