Foto: LETA
Vandāļi, kuri naktī no 6. un 7. novembri apgānījuši Rīgā, Meža kapos esošo pirmā Latvijas valsts prezidenta Jāņa Čakstes piemiņas memoriālu, iespējams, vēlējušies ”nosūtīt” sveicienu publicistam Mārim Rukam, kurš ir viens no Uzvaras pieminekļa nojaukšanu paredzošās iniciatīvas autoriem.
Tā ceturtdien, 7. novembrī vēstīja LTV raidījums "Panorāma", norādot, ka par to varētu liecināt fakts, ka Čakstes pieminekļa apgānītāji uz tā ar aerosolu uzpūtuši kāškrustus un uzrakstu "M. Ruks".

Ruks ir sarakstījis grāmatu "Spridzinātāji" par mēģinājumu uzspridzināt Uzvaras pieminekli un bija viens no trim sabiedrisko iniciatīvu platformā izvietotās šī pieminekļa nojaukšanu paredzošās iniciatīvas autoriem.

Publicists telefonintervijā "Panorāmai" sacīja, ka patlaban jau aptuveni gadu strādā pie grāmatas par nacistu atbalstītāju noziegumiem Latvijā pēc 1941.gada. Saistībā ar savu interesi par holokausta noziegumiem Ruks esot saņēmis draudus.

Saistībā ar Čakstes piemiņas memoriāla apgānīšanu policija ir ierosinājusi kriminālprocesu.

"Delfi" jau ziņoja, ka pilsētas dienestu operatīvas rīcības rezultātā Jāņa Čakstes piemineklis jau ir notīrīts, un, kā uzsvēris Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kapu apsardzei turpmāk ir jāpievērš pastiprināta uzmanība.

"Tā ir gļēva, zemiska rīcība. Divtik nožēlojami, ka tas ir noticis valsts svētku priekšvakarā, apgānot izcilā valstsvīra un demokrātijas kaldinātāja piemiņu. Kriminālpolicija uzsākusi lietas izmeklēšanu, un cerams, ka vaininieks tiks notverts," pieminekļa apsekošanas laikā sacījis Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) uzskata, ka vandālisma akts pret vienu no Latvijas simboliski nozīmīgākajiem memoriāliem, kāds ir Jāņa Čakstes piemineklis Rīgā, Meža kapos ir absolūti nepieņemama, provokatīvi barbariska un Latvijas valsti aizskaroša apzināta rīcība Latvijas valsts svētku priekšvakarā..


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!