Foto: LETA

Labi, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzinusi Latvijas pārkāpumus, Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” sacīja par „Imantas hakeri” nosauktais Deniss Čalovskis, kuru Amerikas Savienotās Valstis (ASV) tur aizdomās par līdzdalību bīstama datorvīrusa radīšanā.

„Mani apmierina, ka tiek konstatēti pārkāpumi, manuprāt, šie pārkāpumi ir patiešām nozīmīgi," sacīja Čalovskis.  

Viņš atzīmēja, ka šo laiku, ko viņš pavadījis ieslodzījumā Latvijā, šos 10 mēnešus  atgriezt nevar un tas ir ilgs laiks, ko Čalovskis būtu varējis pavadīt mājās, kur arī daudz kas esot noticis, piemēram, viņam nomiris tēvs.

Čalovskis sacīja, ka viņam nav pārliecības, ka pēc izdošanas ASV, viņš būtu drošībā.

Tāpat viņš  sacīja, ka šobrīd izveidojis jaunu projektu cīņai ar bedrēm un „tas tiešām strādā - bedres tiek lāpītas". Tagad Čalovskis esot pievērsies vēl diviem jauniem projektiem, lai tā kompensētu sabiedrībai tās palīdzību Čalovskim grūtā brīdī.

Čalovska advokāte Ilona Bulgakova izteicās, ka aizstāvība vēl vērtē, vai ceturtdien pieņemto ECT spriedumu pārsūdzēs.

Līdz galīgajam lēmumam Čalovska izdošana nebūtu pieļaujama, un valsts pārstāvji paziņojuši, ka respektēs šo norādi, atzina Bulgakova.

Jau vēstīts, ka ECT atzina Latvijas vainu pret tā dēvēto "Imantas hakeri" Denisu Čalovski vērstos pārkāpumos un nosprieda, ka valstij viņam jāsamaksā 5000 eiro morālā kaitējuma kompensācija. Šo spriedumu gan vēl iespējams pārsūdzēt.

2013.gada 6.augustā, valdība nolēma Čalovski izdot tiesāšanai ASV, taču ECT vēlāk šo lēmumu apturēja.

Čalovskis tika apsūdzēts vairākos kibernoziegumos un viņš tika aizturēts 2012.gada decembrī Rīgā.

Tika vēstīts, ka sestā stāva dzīvokli Imantā, kur atradies Čalovskis, ieņēmuši specvienības dalībnieki, kas ar trosēm nolaidušies no jumta.

Abi pārējie lietā apsūdzētie ir Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins, kurš tika aizturēts Ņujorkā un atrodas apcietinājumā ASV, un Rumānijas pilsonis Mihajs Jonuts Paunesku, kurš atrodas apcietinājumā Rumānijā.

Apsūdzībā teikts, ka apsūdzētie ir atbildīgi par to, ka ar datorvīrusu, kas pazīstams ar nosaukumu "Gozi", inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstoši datoru ASV. To vidū inficēti arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datori. Ar šā vīrusa palīdzību iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā.

Saskaņā ar apsūdzību Kuzmins 2005.gadā pasūtījis kādam programmētājam vīrusu, kuru vēlāk interneta forumos piedāvājis izīrēt par samaksu, Paunesku izīrējis serverus vīrusa izplatīšanai, savukārt Čelovskis, kurš ir programmēšanas speciālists, vēlāk, izpildot pasūtījumu, vīrusu uzlabojis.

Vīrusa izplatīšana sākusies 2007.gadā. Antivīrusu programmas šo vīrusu lielākoties nav pamanījušas.

Jau vēstīts, ka ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Tika prognozēts, ka Čalovska lietas izskatīšana ECT varētu ilgt aptuveni gadu. Savukārt 2013.gada rudenī Latvijas varas iestādes, nesagaidot ECT spriedumu, Čalovski atbrīvoja no apcietinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!