Foto: F64

Par Imantas hakeri nodēvētais Deniss Čalovskis pēc atgriešanās Latvijā pēc ASV izciestā cietumsoda vēlas turpināt iesākto darbu, tostarp turpināt dažādus sociālos projektus, intervijā laikrakstam “Diena” sacījis pats Čalovskis.

Laikrakstam Čalovskis atklājis, ka pēc likuma tagad ASV nevar atgriezties piecus gadus, taču tuvākajā nākotnē plāni saistās ar Latviju nevis ar darbu lielvalstī. “Man ir labs darbs arī šeit. Pagaidām strādāju Latvijas Ārstu biedrībā. Gribu atgriezties savā iepriekšējā dzīvē. Arī pie sociālajiem projektiem. Biju izveidojis mājaslapu Stopbedres.lv. Cilvēki var nofotografēt bedres un internetā ziņot pašvaldībai, kur tās atrodas, lai pašvaldība var ņemt norādījumus vērā un bedres aizlāpīt. Diemžēl pagājušajā vasarā bija problēmas ar serveri, pagaidām šī lapa nedarbojas, man nav bijis laika to atjaunot. Tāpat bija sagatavots sadarbības projekts ar Rīgas domi, kas ļautu cilvēkiem uzrādīt, kur ir neizvesti atkritumi, un pašvaldībai parūpēties, lai pilsēta būtu tīrāka. Tas arī vēl nav īstenots,” stāstījis Čalovskis.

Cietumā ASV Čalovskis ieguvis izglītību, iemācījies spēlēt šahu un lasījis grāmatas. Vienlaikus viņš atzīst, ka atrasties cietumā tik tālu no mājām esot bijis psiholoģiski daudz smagāk. “Te tomēr biju mājās, vismaz mana mamma varēja pie manis atnākt, tur neviena tuvinieka nebija. Kamerā redz tikai četras krāsas – baltas sienas, pelēkas durvis, brūnus kombinezonus, sarkanas ugunsdzēšanas sistēmas,” stāstījis par Imantas hakeri dēvētais vīrietis.

Viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš laikrakstam stāstījis, ka Čalovskim ASV cietumā bijusi pieejama bibliotēka, iespēja mācīties. Atpakaļ Latvijā Čalovksis ieradies ar vairākiem izglītības sertifikātiem par pabeigtiem kursiem, tostarp diplomu par ASV iegūtu vidusskolas izglītību. To apstiprina arī pats Čalovskis, skaidrojot, ka līdz ar iegūto izglītību varētu stāties augstskolā ASV, ja viņam nebūtu iebraukšanas lieguma šajā valstī. “Cietumā iemācījos arī angļu valodu, nedaudz spāņu, iemācījos spēlēt šahu – nekad iepriekš to nebiju spēlējis. Izlasīju ļoti daudz grāmatu,” ieslodzījumā pavadīto laiku atceras Čalovskis.

Runājot par atšķirībām cietumā Latvijā un ASV, Čalovskis sacījis, ka Latvijā varējis zvanīt uz mājām vienu reizi nedēļā uz piecām minūtēm. Un arī duša bijusi atļauta tikai vienu reizi nedēļā. Savukārt ASV varējis iet dušā katru dienu. Kā plusu Latvijas cietumam Čalovskis vērtējis iespēju ik dienu uz stundu doties āra pastaigā, kas ASV cietumā bijis paredzēts tikai reizi trijās dienās.

Taču kopumā Čalovskis vērtējis, ka ASV cietumu sistēma ir vairāk vērsta uz ieslodzīto atgriešanu sabiedrībā pēc soda izciešanas. "Amerikā cietumā ir iespēja gūt vēlākā dzīvē noderīgas zināšanas, saņemt tās apliecinošus sertifikātus. Bet pie mums cietumā esošie pakļauti degradācijai, un tad nav brīnums, ka viņi nav piemēroti dzīvei brīvībā,” secinājis Čalovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!