Foto: DELFI
Ikgadējā nestabilāko un funkcionēt nespējīgāko valstu reitingā Latvija ierindojusies 140. no 178 pozīcijām, un pētnieki to ierindojuši stabilo valstu grupā kopā ar Igauniju un Lietuvu, taču kaimiņvalstu novērtējums ir augstāks.

Starptautiskais fonds "Found for Peace" jau devīto gadu veido funkcionēt nespējīgo valstu reitingu, vērtējot valstis pēc riskiem vairākās jomās, apskatot demogrāfisko situāciju, ņemot vērā bēgļu plūsmu, atriebību alkstošo grupu pastāvēšanu valstīs, ekonomikas attīstību, nabadzībā grimstošo iedzīvotāju īpatsvaru, valsts leģitimitāti, publisko valsts pakalpojumu pieejamību, cilvēktiesību ievērošanu un citus aspektus.

Publiskotajā 2013.gadā "caurkritušo" valstu reitingā ("Failed states index") Latvija ieguvusi 47,9 punktus un ierindojusies 140.vietā. Igaunija ar 45,3 punktiem ieņēmusi 145.vietu, bet Lietuva ar 43 punktiem ir 150.vietā. Par nestabilāko valsti ar 113,9 punktiem atzīta Somālija, otrajā vietā ar 111,9 punktiem ir Kongo DR, bet trešajā vietā – Sudāna (111 punkti).

Savukārt stabilākā un ilgtspējīgākā valsts (178.vieta ar 18 punktiem) ir Somija, kā arī Zviedrija (177.vieta ar 19,7 punktiem), Norvēģija un Šveice (abām 21,5 punkts).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!