Foto: LETA

Nesaskaņojot ar tā dēvētās čekas maisu jeb bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas vadītāju Kārli Kangeri, komisijas administratīva sekretāre Marta Starostina publiski paziņojusi, ka komisija pētījumus pārtrauks publicēt Latvijas Universitātes (LU) mājaslapā internetā, kur līdz šim ar tiem varēja iepazīties ikviens interesents, ceturtdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Starostina pirms pāris dienām izplatītā paziņojumā norādījusi, ka pēc LU atbildes Tieslietu ministrijas Datu Valsts inspekcijai (DVI) VDK zinātniskās izpētes komisija šobrīd ir izbeigusi pabeigto pētījumu un elektronisko izdevumu elektronisku publicēšanu LU tīmekļa vietnē.

Ar papīra formā jau izdotiem rakstu krājumiem gan sabiedrības pārstāvji, gan valsts institūcijas varēs arī turpmāk iepazīties Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur ir pieejami izdevumu obligātie eksemplāri, un citās bibliotēkās.

Starostina paziņojumā norādīja, ka LU saņēmusi DVI 2017. gada 12. decembra dokumentu par to, ka šī iestāde veic pārbaudi Administratīvā procesa likuma ietvaros par pabeigtu zinātnisko pētījumu publicēšanu, piemēram, kur "aprakstīti vadošie čekisti jeb PSRS okupācijas laika totalitāro režīma represīvo dienestu štata darbinieki, kā arī to biogrāfijas". "Diemžēl, lai arī komisija sniedza viedokļus LU, šajā atbildē Tieslietu ministrijai padotajai iestādei universitāte nav ņēmusi vērā un nav iekļāvusi komisijas argumentus," argumentēja Starostina.

Kā ceturtdien vēsta LTV, visu komisijas pētījumu publicēšanu uzņēmies portāls "pietiek.com", kurš par to paziņojis rakstā "Visas VDK izpētes komisijas publikācijas tagad lasāmas Pietiek (un Datu valsts inspekcija tiek laipni aicināta iet ratā)", norādot arī uz Starostinas paziņojumu.

DVI direktora vietniece Lāsma Dilba LTV atzina, ka inspekcija nav aicinājusi ne LU, ne arī komisiju pārtraukt pētījumu publicēšanu, proti, rīkoties "tādā vai citādā veidā". DVI izpētes lietas rezultāti gaidāmi februāra beigās.

Arī LU arī norāda, ka nav aicinājusi komisiju pārtraukt pētījumu publicēšanu LU mājas lapā. "Mums tas ir liels pārsteigums, un mēs esam neizpratnē par šādu rīcību no komisijas puses," LTV sacīja LU prorektors Jānis Ikstens, apstiprinot, ka LU joprojām atbalsta pētījumu publicēšanu tās mājas lapā. Tā arī atbildēts DVI.

"Es patiešām nezinu, kas ir domāts ar šo te nepietiekamo atbalstu, un, kā jau es minēju, mēs jau 28. decembrī esam nosūtījuši DVI atbildi, ka mēs uzskatām, ka šeit nav nekādu likuma pārkāpumu. Mēs uzskatām, ka šīs te VDK darbības izpētes komisijas pētījumi ir publicējami. Mēs nevienu brīdi neesam centušies ierobežot šīs komisijas darbību, tieši otrādi," sacīja Ikstens.

VDK komisijas vadītājs Kārlis Kangeris, kurš ir saslimis, LTV telefoniski atbildēja, ka par lēmumu pārtraukt pētījumu publicēšanu LU mājas lapā neko nezina. "Es arī biju mazliet pārsteigts par to (..). Runāts par to tika, bet pēdējais solis notika bez sazināšanās ar mani," sacīja Kangeris.

Vaicāts, kurš šo soli īstenojis, Kangeris LTV atbildēja, ka tā bijusi Starostina. Pati Starostina, sazvanīta pa dienu, LTV norādīja, ka šo jautājumu komentēt nedrīkst, to varot tikai komisijas vadītājs, bet vēlāk atzina, ka medijiem izsūtījusi konkrēto ziņu, kas citēta portālā.

"Jā, bet es nevaru komentēt (..). Man nav atļaujas," LTV sacīja Starostina. "Kā to labāk izskaidrot, man ir jākonsultējas ar vairākiem komisijas locekļiem, lai varētu atbildēt uz šo jautājumu, un, tā kā man nav tiesību atbildēt, es nevarēšu komentēt". Vaicāta, kāpēc var uzrakstīt rakstu portālā, bet LTV atbildēt nevar, Starostina atbildēja lakoniski – "bez komentāriem".

Tāpat Starostina norādīja, ka komisijas sēde, kurā par šo jautājumu tiks lemts, gaidāma tikai ceturtdienas vakarā. Sazvanīta pēc sēdes, viņa LTV skaidroja: "Ir tāda situācija, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) mums pārmet nekonstruktīvu komunikāciju". Uz jautājumu, vai konstruktīva komunikācija ir izsūtīt ziņu, un pēc tam to nekādā veidā nekomentēt, Starostina atbildēja, sakot: "Savā komunikācijā komisija grib konstruktīvi sadarboties ar SAB. Mēs nevēlamies nekādas sensācijas".

Jau ziņots, ka VDK zinātniskās izpētes komisija iepriekš paudusi satraukumu par LU saņemtu DVI dokumentu par "ierosinātu administratīvā pārkāpuma lietvedību", kas esot saistīta ar komisijas veikto pētniecisko darbu saistībā ar LPSR VDK jeb čekas dokumentiem un šo pētījumu publicēšanu.

Savukārt DVI informēja, ka tā nav sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par VDK zinātniskās izpētes komisijas darbu vai pētījumiem.

Inspekcijā uzsvēra, ka pārbaudes ietvaros DVI ir vien pieprasījusi LU sniegt informāciju par kādas personas datu apstrādes tiesisko pamatu un mērķi.

Pēc attiecīgās informācijas saņemšanas DVI izvērtēs attiecīgo personas datu publicēšanas tiesiskumu un iespējamību, un informēs sabiedrību par pārbaudē konstatēto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!