Saeima ceturtdien ievēlēja astoņus Saeimas pārstāvjus Centrālajā zemes komisijā (CZK), kā arī tās priekšsēdētāju – par to jau otro Saeimas sasaukumu pēc kārtas kļuva Staņislavs Šķesters (ZZS).

"Vienotību" CZK pārstāvēs Aivars Volfs un Andis Caunītis, bet Zaļo un Zemnieku savienību – Šķesters un Laimis Šāvējs. No "Saskaņas centra" komisijā darbosies Artūrs Rubiks un Jānis Tutins, VL-TB/LNNK pārstāvēs Gaids Bērziņš, bet "Par labu Latviju" – Māris Kučinskis.

Par Šķesteri, kurš ir arī vienīgais atkārtoti CZK ievēlētais Saeimas pārstāvis, kā CZK priekšsēdētāju aizklātajā balsojumā nobalsoja 84 deputāti, pret bija viens, bet atturējās divi tautas kalpi.

Saskaņā ar likumu "Par zemes komisijām" CZK sastāvs ir šāds: astoņi Saeimas deputāti, pa vienam pārstāvim no Valsts zemes dienesta, Zemkopības ministrijas, Valsts meža dienesta, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Universitātes, Ģenerālprokuratūras, Finansu ministrijas, Pašvaldību savienības, Latvijas Hipotēku un zemes bankas, Ekonomikas ministrijas un Rīgas pilsētas zemes komisijas, kā arī CZK darba grupas pārstāvis.

Pēc attiecīgo iestāžu un organizāciju ieteikuma un ar komisijas locekļu piekrišanu komisijas sastāvu apstiprina Saeima. CZK darbā var pieaicināt ar padomdevēja balsstiesībām dažādu nozaru speciālistus, kā arī sabiedriski politisko un sabiedrisko organizāciju pārstāvjus.

Saskaņā ar likumu Saeima CZK izveido zemes reformas darbu koordinēšanai un tiesiskai nodrošināšanai. CZK koordinē pilsētu domju un pagastu padomju zemes komisiju darbu un kontrolē pieņemto lēmumu atbilstību likumiem. Tāpat CZK nosaka kadastrālās uzmērīšanas un zemes vērtēšanas darbu izpildes termiņus, kā arī veic citus uzdevumus.

CZK priekšsēdētājs Šķesters par šo darbu 2009.gadā kopā algā saņēma 2172 latus, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!