Foto: AFI

Latvijas Universitātes profesores Ilmas Čepānes vietā partijas "Vienotība" valdē turpmāk būs Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere, apstiprināja "Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota.

Čepāne nolēmusi partijā palikt. Pēdējās Saeimas vēlēšanās viņa nekandidēja.

Vaidere sacīja, ka strādās "Vienotības" valdē. Taujāta, kā šobrīd komentētu notiekošo "Vienotībā", Vaidere atbildēja, ka, viņasprāt, šis ir ļoti sarežģīts laiks.

"Jācenšās meklēt risinājumi. Ja kāds grib šķelties un celt neslavu savai partijai (..), manuprāt, to nevajadzētu darīt," viņa teica.

Uz jautājumu, vai gaidāmajā valdes un frakcijas balsojumā par partijas premjera amata kandidātu viņa atbalstīs vienīgo kandidāti - "Vienotības" valdes priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu - Vaidere norādīja, ka viņa vēl nav iepazinusies ar balsošanas sistēmu, respektīvi, vai tas būs slēgts, vai atklāts balsojums.

"Cik man zināms, tad vairums [politiķu partijas Saeimas frakcijā un valdē] atbalsta Āboltiņas kandidatūru premjera amatam. Daudzi saprot, ka pret Āboltiņu tiek īstenotas daudz mākslīgi radītas negācijas," piebilda eiroparlamentāriete.

Čepāne svētdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Dienas ziņas" pauda, ka viņai nav pieņemams, ka tiek veidots partijas vadībai nelojālo biedru saraksts.

"Pastāvot dažādiem viedokļiem valdē un frakcijā, lēmumus nevajadzētu pieņemt ar mehānisku balsu vairākumu, ir taču iespējams kompromiss, kas kaut daļēji apmierinātu abu grupu viedokļus, jo pretrunas nav tik dziļas, kā tās publiskā telpā mēģina pasniegt. Man nav pieņemams valdes lēmums, ka līdz 28.decembrim ir jāveido kaut kāds saraksts ar partijas vadībai lojāliem un nelojāliem frakcijas un valdes biedriem," savu lēmumu pamatoja Čepāne.

"Un pats svarīgākais, es uzskatu, ka izveidot "Vienotības" vadītu valdību par katru cenu bez Nacionālās apvienības, bet ar neprognozējamu sīkpartiju un, iespējams, "Saskaņas" slēptu atbalstu pašreizējā politiskajā situācijā būtu Latvijas interesēm bīstama rīcība," viņa uzsvēra.

Jau ziņots, ka 15.decembrī "Vienotība" frakcijas un valdes kopsēdē nolēma, ka Āboltiņa būs partijas vienīgā kandidāte premjera amatam. Vienlaicīgi tika paziņots, ka par Āboltiņu vēl būs nepieciešams valdes un frakcijas balsojums, kas notiks laikā no Ziemassvētkiem līdz 28.decembrim.

Pēc Kārļa Šadurska vārdiem žurnālistiem pēc kopsēdes, šobrīd neesot zināms, cik "Vienotībai" ir balsis Saeimā. "Mēs atbildi uz šo jautājumu zināsim, kad mums būs pilns frakcijas un valdes locekļu saraksts, kur katrā rindiņā būs ieraksts atbilstoši šī frakcijas vai valdes locekļa balsojumam," viņš sacīja. Uz jautājumu, kas notiks ar tiem, kuri neatbalstīs Āboltiņas kandidatūru, Šadurskis atbildēja: "Domāju, ka nākotne frakcijā ir katra cilvēka pilnīgi brīva izšķiršanās. Bija iespēja izvirzīt citas kandidatūras, bet tas nenotika."

Tāpat jau rakstīts, ka Nacionālā apvienība (NA) vairākkārt kategoriski paziņojusi, ka nepiedalīsies koalīcijā, kuras premjera amata kandidāts būtu Āboltiņa. Savukārt ZZS pavēstīja, ka nestrādās koalīcijā, kurā nebūs NA. ZZS savu premjera amata kandidātu plāno paziņot 28.decembrī. Neoficiāli tiek minēts, ka ZZS premjera amatam varētu virzīt 12.Saeimas deputātu Māri Kučinski.

NA līderis Raivis Dzintars paziņojis, ka tā būtu ļoti pretvalstiska pieeja - par vienu no augstākajām amatpersonām virzīt kandidātu ar ļoti zemu reitingu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!