Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja kāda tīmekļa vietne apdraudēs informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) sistēmu drošību vai interneta lietotāju drošību, Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MIDD) un Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija ("Cert.lv") varēs pieprasīt tīmekļa vietni bloķēt, paredz Aizsardzības ministrijas (AM) izstrādātie likuma grozījumi.

Likumprojektā paredzēts noteikt, ka "Cert.lv" vai MIDD būs tiesības pieprasīt, lai tiktu atslēgti domēnu reģistrācijas ".lv" zonā reģistrēti domēna vārdi uz noteiktu laiku. Šādas tiesības "Cert.lv" vai MIDD būs gadījumā, ja domēna vārds apdraudēs IKT sistēmu drošību vai interneta lietotāju drošību.

Likumprojekta mērķis ir novērst un mazināt apdraudējumu lietotājiem, kas tiek radīts, izmantojot domēnu reģistrācijas ".lv" zonā reģistrētu domēna vārdu.

Dienesti varēs atslēgt domēna vārdus tajos gadījumos, kad domēna vārda lietotājs vai servera, uz kura glabājas, piemēram, ļaundabīga programmatūra vai pikšķerēšanas lapa, uzturētājs ir ļaunprātīgo aktivitāšu organizētājs un labuma guvējs.

Atslēgšana ir paredzēta kā galējais līdzeklis tajos gadījumos, kad incidentu nav iespējams novērst citā veidā, piemēram, incidenta izraisītājs nereaģē uz atkārtotiem mēģinājumiem ar viņu sazināties.

Kā norādīts AM likumprojekta anotācijā, noteikt šādas tiesības "Cert.lv" un MIDD ir nepieciešamas, jo esošā kārtība domēna vārda piespiedu slēgšanai ir ilgstošs process. Paredzēts, ka domēna vārda atslēgšanas ilgums nevarēs pārsniegt piecas dienas. Šāds termiņš ir noteikts, balstoties uz labo praksi un pieredzi citās valstīs, skaidrojusi AM.

Pašreizējā Informācijas tehnoloģiju drošības likuma redakcija piešķir "Cert.lv" tiesības uz laiku atslēgt IP adresi Latvijā, ja tā apdraud IKT sistēmu vai interneta lietotāju drošību. Grozījumus Informācijas tehnoloģiju drošības likumā valdība skatīs otrdien aiz slēgtām durvīm.

Līdz šim šādas tiesības piešķirtas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai, lai slēgtu vietnes, kurās tiek organizētas nelicencētas azartspēles.

Ziņots, ka valdība septembra beigās atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) piešķirt tiesības bloķēt tīmekļa vietnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!