Foto: PantherMedia/Scanpix

Totalitārisma seku dokumentēšanas centram ir ziņas, kas liecina, ka četri deputātu amata kandidāti 12.Saeimas vēlēšanās varētu būt sadarbojušies ar LPSR Valsts drošības komiteju (VDK) kā šī dienesta aģenti, ceturtdien izskanēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēdē.

Šie kandidāti ir Jānis Ieviņš un Arvīds Ulme no Zaļo un zemnieku savienības saraksta, Valērijs Orlovs no Latvijas Krievu savienības saraksta un Romualds Maculevičs no partijas "No sirds Latvijai" saraksta.

TSDC informējis CVK, ka 2003.gadā Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūrā ierosināta pārbaudes lieta par Ulmes sadarbību ar LPSR VDK. Lieta izbeigta saistībā ar viņa atzīšanos par sadarbību ar VDK.

Plānots, ka šī informācija tiks publicēta "Latvijas Vēstnesī", informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Tāpat šīs ziņas tiks ietvertas informācijas bukletos, kas būs pieejami balsošanas iecirkņos, CVK sēdē norādīja Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Minētajiem cilvēkiem ir tiesības kandidēt vēlēšanās, jo saskaņā ar likumu tiesības kandidēt ir liegtas tām personām, kuras ir bijušas LPSR Valsts drošības dienestu štata darbinieki un kuru sadarbība ir pierādīta tiesā, norādīja Bērziņa.

Jau ziņots, ka šodien CVK iepazīstināja ar pārbaužu rezultātiem par deputātu kandidātu atbilstību kandidēšanas nosacījumiem.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars iepriekš skaidroja, ka kandidātu pārbaude notiek trīs institūcijās, lai noskaidrotu, vai viņiem ir Latvijas pilsonība, vai sasniegts nepieciešamais vecums un vai uz viņiem neatteicas kādi kandidēšanas ierobežojumi. Pēc pārbaužu noslēgšanās sāksies vēlēšanu zīmju drukāšana.

Pēc sarakstu reģistrēšanas CVK tos nosūta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram, kas pārbauda, vai visi sarakstos pieteiktie deputātu kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un vai uz viņiem neattiecas kāds no kandidēšanas ierobežojumiem.

Kā ziņots, Saeimas vēlēšanām reģistrēti 13 politisko spēku saraksti. Vēlēšanās piedalīsies "Suverenitāte", "Saskaņa", "Vienotība", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Zaļo un zemnieku savienība, "No sirds Latvijai", "Vienoti Latvijai", "Latvijas attīstībai", "Izaugsme", "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām", Latvijas Krievu savienība, Latvijas Reģionu apvienība un Jaunā konservatīvā partija.

Uz vietām parlamentā kopumā pretendē 1156 deputāta amata kandidāti. No kandidātiem 776 jeb 67,1% ir vīrieši, bet 380 jeb 32,9% ir sievietes. Deputātu kandidātu vidū viskuplāk ir pārstāvēti no 41 līdz 50 gadus veci cilvēki, kuru ir 304 jeb 26,3%, savukārt 27 jeb 2,3% kandidātu ir vecumā no 71 līdz 80 gadiem. Visjaunākajam kandidātam ir 21 gads, bet visvecākajam - 80 gadi. Kandidātu vidējais vecums ir 45 gadi.

Augstākā izglītība ir 957 jeb 82,8% kandidātu, bet vidējā izglītība ir 199 jeb 17,2% kandidātu. Kā kandidātu dzīvesvieta visbiežāk norādīta Rīga - to norādījuši 455 jeb 39,4% kandidātu. Vēlēšanās plāno kandidēt 1027 jeb 88,8% strādājošo un 25 jeb 2,2% bezdarbnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!