Foto: LETA

Gandrīz ceturtdaļa jeb 24,8% nepilsoņu uzskata, ka viņiem pilsonība pienākas automātiski, liecina šodien Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijā prezentētā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) veiktā aptauja.

Pētījumā secināts, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu palielinājies to nepilsoņu skaits, kuri uzskata, ka Latvijas pilsonība pienākas automātiski. Minētā aptauja veikta gan 2011.gada beigās, gan 2012.gada pirmajā pusē.

PMLP Naturalizācijas pārvaldes vadītājs Igors Gorbunovs deputātus informēja, ka Rīgā atbalsts automātiskai pilsonības piešķiršanai pieauga no 23% 2012.gada sākumā līdz 28% 2012.gada vidū.

Aptauja rāda, ka valsts mērogā citi iemesli iesnieguma neiesniegšanai bija pārliecība par nespēju nokārtot eksāmenus - 21,3%, kā arī gaidīšana, kad tiks ieviesti naturalizācijas procesa atvieglojumi - 17,2% atbilžu. Savukārt 13,5% no respondentiem norādīja, ka ar nepilsoņa statusu ir vieglāk ceļot uz NVS valstīm.

Salīdzinot ar 2011.gadu, ir samazinājusies nepilsoņu vēlme naturalizēties, liecina PMLP pētījuma rezultāti.

Savukārt deputāts Vladimirs Reskājs (SC) aicināja pievērst uzmanību faktam, ka aptaujāti tika tikai tie nepilsoņi, kuri nāca uz PMLP, piemēram, mainīt savu pasi. Līdz ar to šīs aptaujas dati neesot jāuztver kā absolūti objektīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!