Foto: DELFI Aculiecinieks

Ceturtdien, 20.martā, netālu no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Smilšu un Torņa ielu krustojumā, no plkst.16 līdz 17 notiks pikets, lai paustu iebildumus pret valdības plāniem mazināt dzimtās valodas lietošanu mazākumtautību skolās.

Piketu Rīgas domē pieteicis organizācijas "Latvijas Krievu savienība" (agrāk - PCTVL) pārstāvis Jakovs Pliners, norādot, ka tajā varētu piedalīties aptuveni 50 cilvēku.

"Krievu skolu aizstāvības štāba" vārdā piketa organizatori izglītības un zinātnes ministrei Inai Druvietei (V) plāno pieprasīt tiesības bērniem mācīties skolā ģimenes valodā, kuru nosaka vecāki, iekārtojot bērnu skolā, kā arī pieprasīt valstij un pašvaldībām atvērt un finansēt mazākumtautībām tik skolu un klašu, cik tas ir nepieciešams viņu bērniem.

Plinera domubiedri prasīs nodrošināt, lai tiktu atcelta 2004.gada reforma un netiktu pieļauta 2014. līdz 2018.gada reforma, kuras paredz būtiski palielināt valsts valodas īpatsvaru mācību procesā mazākumtautību skolās. Krievu skolu aizstāvji norāda, ka būtu jānodrošina, lai skolotāji kvalitatīvi pasniegtu un skolēni zinātu valsts valodu, taču 2012.gadā ieviestās vienotās prasības valsts valodas centralizētajā eksāmenā latviešu un mazākumtautību skolēniem būtu jāatceļ.

Piketā tiks prasīts palielināt algu skolotājiem, kā arī nodrošināt kvalitatīvu sagatavošanu un kvalifikācijas paaugstināšanu mazākumtautību skolu skolotājiem par valsts finansējumu.

Jau ziņots, ka koalīcijas sadarbības līgums paredz, ka no 2018.gada 1.septembra Ministru kabineta noteiktajā kārtībā valsts un pašvaldību mazākumtautību izglītības iestādēs visas izglītības programmas sāks apgūt valsts valodā, izņemot svešvalodas un tās, kuras nepieciešamas mazākumtautības valodas un attiecīgās etniskās kultūras apguvei.

Iebilstot pret šādu lēmumu, 4.februārī iepretī Ministru kabinetam bija pulcējušies aptuveni 100 piketētāju, lai paustu atbalstu izglītībai krievu valodā. Piketētāji rokās turēja plakātus, uz kuriem bija rakstīts "Mazākumtautību skolas - Latvijas bagātība", "Straujuma, liec mierā bērnus!" un "Mūsu nodokļus skolām!". Protestētāji ik pa laikam krieviski izkliedza saukli "Rokas nost no krievu skolām!" un arī citas frāzes, paužot atbalstu krievu skolām.

Vēl viens pikets notika 6.martā, kurā protestētāji izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti (V) dēvēja par provokatori un pieprasīja viņu pamest ministriju. Piketa vadītājs aicināja vairākas reizes tā dalībniekiem skaļi saukt "Tā ir mūsu zeme, mūsu valoda, mūsu skolas". Vairākkārt skaļi tika atkārtots sauklis "Druviete - provokatore" un IZM nodēvēta par tumsas ministriju.

Piketā tika skaļi nolasītas krievu skolu aizstāvju prasības, piemēram, ka krievu valodai jābūt kā pamata valodai krievu skolās un vecākiem pašiem ir jābūt tiesībām izlemt, kādā valodā viņu bērniem mācīties. Tika prasīta arī atalgojuma palielināšana pedagogiem. Pēc prasību nolasīšanas atnākušie tika aicināti skaļi zvērēt par uzticību krievu valodai.

Par krievu skolu aizstāvību piketēt bija ieradušies vairāki desmiti cilvēku, liela daļa ir gados vecāki un vidējās paaudzes ļautiņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!