Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ceturtdienas, 31. augusta, rītā pie Latvijas jūras robežas identificēts Krievijas bruņoto spēku izlūkkuģis, informē Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

Kuģis atradies Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, 12 jūras jūdžu attālumā no Latvijas teritoriālās jūras.

Kā informē NBS, pamanītais jūras transportlīdzeklis ir “Alpinist” klases izlūkkuģis.

Daudzkārt vēstīts, ka pie Latvijas jūras robežas vai Latvijas gaisa telpas regulāri tiek identificēti Krievijas armijas kuģi vai lidmašīnas. Tuvojoties Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad 2017" Krievijas aktivitāte Latvijas pierobežā palielinājusies.

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem. Tādēļ NATO lidmašīnām ir jādodas tās vizuāli identificēt un pavadīt.

Tāpat ziņots, ka līdzīgi kā pērn arī šogad Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā vai Baltijas jūras neitrālajos ūdeņos pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas regulāri pamanīti Krievijas karakuģi.
Latvijas ekskluzīvā ekonomiskā zona ir Baltijas jūras ūdeņi rajonos, kas atrodas aiz teritoriālās jūras robežām un sniedzas līdz starptautiskajos līgumos noteiktajām robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!