Foto: Publicitātes foto

Čiekurkalna attīstības biedrību uztrauc TEC-1 vēsturiskās ēkas Rīgā, Viskaļu ielā liktenis, portālu "Delfi" informēja biedrībā.

Biedrība ir noraizējusies par pēdējā laikā Čiekurkalnā un citviet Latvijā novēroto ""buldozerizācijas" tendenci, kas ar milzu nevērību attiecas pret vēsturiskām ēkām, nolīdzinot tās līdz ar zemi".

Saskaņā ar sociālajos tīklos AS "Latvenergo" pausto informāciju, uzņēmums plāno nojaukt Rīgas TEC-1 vēsturisko ēku. Uzņēmumā biedrībai skaidrots, ka Rīgas TEC-1 ēka netiek izmantota kopš 2005. gada, šobrīd tā ir bīstamā stāvoklī un nav paredzēts to turpmāk izmantot.

"Ņemot vērā apstākli, ka ēka vēl 12 gadus atpakaļ bija tādā kārtībā, kas to ļāva pilnvērtīgi ekspluatēt, rodas jautājums, kāpēc tā novesta līdz stāvoklim, kas uzskatāms par bīstamu? Vai šajā apstāklī nav saskatāma AS "Latvenergo" nolaidība un nesaimnieciskums?" atklātajā vēstulē valsts un Rīgas amatpersonām jautā biedrības pārstāvji.

Čiekurkalnieši aicina rast iespēju iepazīties ar būvekspertu atzinumu par Rīgas TEC-1 ēkas tehnisko stāvokli, kas līdz šim biedrībai nav izdevies. Tāpat viņi aicina "Latvenergo" nenojaukt ēku un izskatīt iespēju ēku izmantot citiem nolūkiem.

"Mēs ticam, ka ir iespējams atrast milzu ēkai jaunas izmantošanas funkcijas. Ja tās īpašnieks, AS "Latvenergo", nojaukšanai paredzēto finansējumu izlietotu ēkas atjaunošanā, noteikti atrastos kāda atraktīva iespēja to izmantot," skaidro Čiekurkalna attīstības biedrība.

Savukārt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai biedrība lūdz iekļaut Rīgas TEC-1 vēsturisko ēku kā "vērtīgu sava laika industriālās arhitektūras paraugu un Latvijas enerģētikas vēstures pieminekli valsts kultūras pieminekļu sarakstā, tādejādi garantējot ēkas saglabāšanu".

Rīgas TEC-1 ēka celta laika posmā no 1954. līdz 1958. gadam. Līdz Pļaviņu hidroelektrostacijas uzbūvēšanai Rīgas TEC-1 bija lielākā Latvijas elektrostacija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!