Foto: LETA

Uz jaunizveidoto sabiedriski politisko kustību "Par" varētu pārnākt arī citi partijas "Vienotība" politiķi, pieļauj no šī politiskā spēka aizgājusī Saeimas deputāte Lolita Čigāne, kura augusta beigās plāno būt viena no jaunās partijas dibinātājām.

Čigāne norādīja, ka viņa sagaida, ka atsevišķi "Vienotības" biedri varētu pievienoties jaunizveidotajai kustībai un vēlāk arī partijai.

"Tāda iespēja noteikti ir, taču tas noteikti nenotiks masveidā," sacīja Čigāne, piebilstot, ka tie varētu būt individuāli cilvēki, kas jaunajā politiskajā spēkā varētu rast sev tuvas idejas.

"Pilnīgi skaidrs, ka arī "Vienotībā" mums bija pietiekami daudz līdzīgi domājošu cilvēku, bet nepietiekami daudz, lai panāktu pārmaiņas partijā. "Vienotības" lielākā traģēdija bija nespēja mainīties," norādīja politiķe.

Jau ziņots, ka jaunajā politiskajā kustībā "Par", kurā apvienojušies pieci no partijas "Vienotība" aizgājušie Saeimas deputāti, iesaistīsies arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, matemātiķis Andris Ambainis, mācītājs Juris Cālītis un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Pavļuts gan tika atzinis, ka ne visi manifesta parakstītāji būs arī starp partijas dibinātājiem, ko jau ir apliecinājuši abi zinātnieki, sakot, ka starp partijas dibinātājiem viņu vārdu nebūšot. Arī Cālītis sacīja, ka parakstījis memorandu, atbalstot tajā paustās vērtības, taču ar to viņa dalība kustībā arī aprobežosies - viņš neplāno stāties partijā, ne arī piedalīties nākamajā gadā gaidāmajās vēlēšanās.

Trešdien tika parakstīts jaunās kustības manifests. Kustībai pagaidām pievienojušies 48 cilvēki, starp viņiem arī visi pieci no "Vienotības" aizgājušie politiķi – Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva, uzņēmējs, "Innocent Coffee Masters" un "Innocent Pro" īpašnieks Mārtiņš Staķis, bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs, mediju eksperts Ainārs Dimants, režisors Dmitrijs Petrenko, vēsturnieks Gustavs Strenga, advokāts Indulis Balmaks, bijušais "Sabiedrības par atklātību "Delna"" vadītājs Kristaps Petermanis, Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes (V) padomnieks Pēteris Viņķelis, valsts pārvaldes eksperte, viena no sabiedriskās politikas centra "Providus" dibinātājām Vita Tērauda un citi.

Jaunā politiskā kustība savā manifestā uzsver cilvēka brīvību, tiesiskumu un "slaidu publisko pārvaldi", kā arī citas vērtības.

Jaunās partijas dibināšanas kongress plānots 26. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!