Foto: LETA
Trešdien, 28. septembrī, no pulksten 15.00 līdz 18.00 Latvijas Universitātes (LU) galvenajā ēkā notiek LU Absolventu kluba domnīca "Latvijas Universitātes ceļš uz izcilību". Domnīcas diskusijas video tiešraidē iespējams vērot portālā "Delfi".

Domnīcas idejas autore un patronese ir LU absolvente, ekspremjere Laimdota Straujuma (V), bet galvenās tēmas – LU starptautiskā konkurētspēja, LU diploma prestižs, kā arī universitātes zinātniskais potenciāls.

Domnīcas darbam ir piesaistīti aptuveni 15 dažādu jomu eksperti un LU absolventi, kuri jau 5. septembrī tikās, lai iepazītos ar SIA "GfK" LU pētījuma un domnīcas CERTUS pētījuma "Augstākās izglītības ekonomiskā nozīme un ietekme Latvijā" rezultātiem.

Tolaik LU Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors, domnīcas CERTUS pētnieciskais direktors Daunis Auers iepazīstināja klātesošos ar pētījumu "Augstākās izglītības eksporta nozare Latvijā", kurā aplēsts ārvalstu studentu klātbūtnes ekonomiskais efekts.

Viņš minēja, ka aizvadītajā mācību gadā augstākās izglītības pakalpojumu eksports atnesa valsts ekonomikai 148 miljonus eiro jeb 0,61% no IKP, savukārt ārvalstu studentu radītie tiešie nodokļu ieņēmumi studiju gada laikā ir 20 miljoni eiro.

Tāpat pētījumā secināts, ka galvenie iemesli, lai ārvalsts students izvēlētos Latviju, ir Eiropas Savienībā iegūts diploms un salīdzinoši izdevīgā studiju maksa.

Pētījumu aģentūra "GfK" LU fonda uzdevumā bija veikusi divas – sabiedrības un LU absolventu – aptaujas, kuru mērķis bija noskaidrot LU kā zinātnes augstskolas reputāciju darba tirgū un starptautiskajā kontekstā.

Pētījums liecina, ka LU atpazīst kā vadošo augstskolu, kā augstskolu, kurā iespējams iegūt kvalitatīvu izglītību un kurā iespējams studēt budžeta grupā. Pētījums iezīmēja arī sabiedrībā pastāvošo viedokli par LU tēlu salīdzinot to ar citām augstskolām. No pētījuma izriet, ka LU joprojām sabiedrības acīs ir vadošā augstskola, taču tik un tā ir iespējas izaugsmei, kas vēl jāizmanto.

Pagaidām eksperti nākuši klajā ar šādiem priekšlikumiem - pilnveidot un apvienot esošās mājas lapas, kurās ārvalstu studenti iegūst informāciju par studiju iespējām Latvijā; mainīt normatīvo regulējumu ļaujot augstskolām pašām veikt kvalifikāciju atbilstošu dokumentu izvērtēšanu; augstskolām savstarpēji koordinēt vienotas studentu pilsētiņas izveidi.

Šī un nākamās tikšanās reizes palīdzēs Absolventu klubam sagatavot LU izcilības "ceļa karti", kuras ieviešanā iesaistīs augstskolas vadību, LU padomdevēju organizācijas, LU absolventus un visus, kam rūp pieejama un kvalitatīva augstākā izglītība Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!