Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Eināram Cilinskim (VL-TB/LNNK) joprojām nav izsniegta pielaide valsts noslēpumam.

To apstiprināja pats ministrs. Viņš gan atzina, ka nezina, kāpēc viņam pielaide joprojām nav izsniegta. "Varbūt neesmu uzticams," ironizēja Cilinskis.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) nekomentēja, kāpēc atsevišķiem ministriem joprojām vēl nav izsniegta pielaide valsts noslēpumam. Viņa gan žurnālistiem atzina, ka nepieļauj iespēju, ka tās netiks piešķirtas.

"Drošības institūcijas vēl strādā. Es nekontrolēju drošības institūcijas," viņa noteica.

Kā ziņots, teju mēnesi pēc valdības apstiprināšanas Satversmes aizsardzības birojs (SAB) vairākiem ministriem vēl nav izsniedzis pielaidi valsts noslēpumam, kas nepieciešamas, lai pilnvērtīgi pildītu savus pienākumus.

SAB lielākajai daļai Ministru kabineta locekļu jau ir izsniedzis speciālo atļauju pieejai valsts noslēpuma objektiem. Par dažiem ministriem vēl notiek papildu pārbaude un lēmumi tiks pieņemti iespējami īsākā laikā, paskaidroja SAB pārstāve Iveta Maura.

Februāra sākumā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) paziņoja, ka pielaide tobrīd vēl nebija izsniegta Druvietei, Augulim, zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS), Brokai un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Eināram Cilinskim (VL-TB/LNNK).

Taču tas, ka šiem ministriem vēl nebija pielaides valsts noslēpumam, nav radījis kvoruma trūkumu valdības sēdē, lemjot par jautājumiem, kur šāda pielaide ir nepieciešama.

Likumā ir uzskaitīti vairāki kritēriji, pēc kuriem pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta. Viens no šiem kritērijiem ir tāds, ka pieeja tiek liegta personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kuri dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Straujumas valdību apstiprināja 22.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!