Foto: LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) piešķīris pielaidi valsts noslēpumam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Eināram Cilinskim (VL-TB/LNNK), taču birojs turpina vērtēt, vai pielaide pienākas tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK).

Speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpuma objektiem piešķiršanu apstiprināja pats Cilinskis, bet tieslietu ministres preses sekretāre Līga Ādamsone nenoliedza, ka Brokai pielaide pagaidām vēl nav piešķirta.

Tāpat nav skaidrības ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS). Viņš  uz jautājumu, vai pielaide piešķirta, atbildēja: "Nezinu. Neesmu interesējies."

SAB vēl notiek papildu pārbaudes par pielaides piešķiršanu, taču birojs neatklāj, cik un kurus ministrus vēl vērtē, aģentūrai LETA paskaidroja SAB pārstāve Iveta Maura.

Februāra sākumā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) paziņoja, ka pielaide tobrīd vēl nebija izsniegta izglītības un zinātnes ministrei Inai Druvietie (V), labklājības ministram Uldim Augulim (V), Dūklavam, Brokai un Cilinskim. Druvietei un Augulim vēlāk pielaide tika piešķirta.

Likumā ir uzskaitīti vairāki kritēriji, pēc kuriem pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta. Viens no šiem kritērijiem ir tāds, ka pieeja tiek liegta personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kuri dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Straujumas valdību apstiprināja 22.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!