Foto: LETA

"Šodien valdībā mēs izskatīsim visus drošības aspektus, kas saistīti ar 16.martu," intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" teica premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Tāpat tikšot runāts arī par ministru piedalīšanos šajā pasākumā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (NA), kurš grasās piedalīties 16.marta leģionāru gājienā, sacījis, ka pats demisionēt negrasās. Straujuma lēmumu par to, vai aicināt viņu atkāpties pieņems pēc otrdienas valdības sēdes.

"Izsakot cieņu cilvēkiem, kas piemin kritušos, es aicinu braukt uz Lestenes brāļu kapiem un tur nolikt ziedus, nevis piedalīties neizprotamos pasākumos ar dažādu simboliku šeit, Rīgas centrā.

Viņa aicināja iedzīvotājus izvairīties no provokācijām, lai neizceltos fiziskas sadursmes. Premjere atzīst, ka šogad situācija atšķiras no pērnā gada, jo šoreiz pieteikti divi "antifašistu" mītiņi, kā arī noteikumi Ukrainā "uzliek savu zīmogu".

Viņa pauda izpratni par cilvēkiem, kas vēlas pieminēt kritušos, tomēr "diemžēl pēdējos gados dažādas radikālas organizācijas grib šajā dienā parādīt savas intereses". Valdība dažādos karos kritušos piemin 11.novembrī, Lāčplēša dienā.

Kļūstot par ministru, cilvēkam jāņem vērā to, kā viņa rīcība ietekmēs valsti. "Es negribu prognozēt to, kāda būs mana rīcība, bet valdības sēdē mēs skatīsim šo jautājumu," teica Straujuma. Viņa norādīja, ka nekad nevar prognozēt to, kādi simboli parādīsies gājienā. Viņa saņēmusi arī informāciju no Vācijas, kur tiekot izplatīta informācija par to, ka jābrauc uz Rīgu cīnīties pret to, kas te notiek 16.martā.

Pirmdien Straujuma sacīja, ka Cilinska argumentāciju doties leģionāru gājienā saprot. "Es viņu varu saprast, jo viņš ir 16 gadus gājis. Un viņam ir savs pamatojums, kāpēc viņš to dara," viņa teica.

Straujuma arī norādīja, ka Cilinskis neatbalsta ne fašismu, nacismu, ne arī komunismu, tomēr esot jāizvērtē dažādi provokāciju draudi, kas varētu būt, viņam piedaloties leģionāru gājienā.

"Cilinska kungs ies, to viņš pateica presei un arī man. Viņš arī izskaidroja savu argumentāciju, un vairāk es šobrīd negribu komentēt, kāda būs mana rīcība, jo man ir vajadzīga papildu informācija ne tikai no Cilinska kunga, bet arī no drošības iestādēm," uzsvēra Straujuma.

Rīgas dome ir atļāvusi visus pieteiktos 16.marta pasākumus, taču nav panākta vienošanās par skaņu pastiprinošu ierīču izmantošanu Brīvības pieminekļa tuvumā, kādēļ "Apvienība pret nacismu" vērsusies tiesā.

Pasākumus 16.martā Rīgas centrā rīkos "Daugavas vanagi", kā arī tā dēvētā antifašistu organizācija, kas protestēs pret leģionāru piemiņas pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!