Foto: LETA

Būtu nepieciešams izveidot parlamenta darba grupu, kuras redzeslokā būtu visi aktuālie vēlēšanu un tautas nobalsošanu procesa izmaiņu jautājumi, tostarp elektroniskās balsošanas ieviešana, uzskata Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Valsts prezidenta Preses dienests informē, ka ceturtdien pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīvas Rīgas pilī notika prezidenta saruna ar Cimdaru, kuras laikā tika pārrunāti šobrīd aktuālie vēlēšanu, tautas nobalsošanu, referendumu un parakstu vākšanas kārtības procedūras jautājumi, tai skaitā valdības koalīcijas vienošanās par turpmāku Vēlētāju reģistra izmantošanu arī Saeimas vēlēšanās un referendumos, elektroniskās balsošanas sistēmas ieviešanas nepieciešamība, kā arī iespēja palielināt vēlēšanu apgabalu skaitu Latvijā.

CVK vadītājs informēja par nepieciešamību izveidot parlamenta darba grupu, kuras redzeslokā būtu visi aktuālie vēlēšanu un tautas nobalsošanu procesa izmaiņu jautājumi, vienlaikus rodot papildus iespējas nobalsot tiem pilsoņiem, kuri konkrētajā dienā un konkrētajā iecirknī nevarēs ierasties. Šai situācijā labs risinājums būs elektroniskās vēlēšanu sistēmas ieviešana, kura savā būtībā pieļauj attālinātu balsošanu pirms noteiktā datuma, uzturot konkrētās personas balsojumu kā depozītu līdz vēlēšanu dienas beigām un tikai tad, ja vēlēšanu dienā konkrētā personas neierodas iecirknī, elektroniskais balsojums tiek ieskaitīts.

Bērziņš, vērtējot elektroniskās balsošanas ieviešanas nepieciešamību, viennozīmīgi atzina, ka tas būs ieguvums, pirmkārt, jau vēlētājiem. Tādēļ uz to nepieciešams virzīties bez kavēšanās.


 

Jau ziņots, ka valdošā koalīcija ir ierosinājusi turpmāk arī Saeimas vēlēšanās izmantot Vēlētāju reģistru, tas ir, piesaistīt vēlētājus balsošanai noteiktā iecirknī atbilstoši dzīvesvietai. Attiecīgi likuma grozījumi ir nodoti izskatīšanai Saeimā.

Tāpat aktualizēts jautājums par elektroniskās balsošanas ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!