Foto: stock.xchng
Demogrāfisko lietu padomē pirmdien atbalstītas iniciatīvas mainīt likumus vardarbības izskaušanai, kas ļaus labāk vērsties pret vardarbību ģimenēs un tās cēloņiem, portāls “Delfi” uzzināja Labklājības ministrijā (LM).

Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina informējusi par ministrijas likumdošanas iniciatīvām vardarbības izskaušanai ārpus kriminālprocesa, piemēram, par iespēju vardarbībā cietušiem cilvēkiem lūgt tiesu noteikt ierobežojumus varmākam, paredzot ierobežojumus atgriezties kopīgajā dzīvesvietā un tuvoties upuriem.

Tāpat izstrādāta Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepcija, kas piedāvā sistēmu vardarbības un tās cēloņu novēršanai.

Koncepcijā iestrādāti priekšlikumi varmāku uzraudzībai, rehabilitējošās aizsardzības noteikšanai un preventīvajai drošības naudai. Plānots, ka šīs izmaiņas stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī, informē LM.

Demogrāfisko lietu padomē arī pārrunāti jau īstenotie un nākotnē plānotie atbalsta pasākumi ģimenēm ar bērniem un dzimstības veicināšanai.Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Maksims Ivanovs informējis arī par padarīto ģimeņu atbalstam un dzimstības veicināšanai.

Viņš informējis, ka ir divkārt palielināti vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu griesti, dubultots bērna kopšanas pabalsts nestrādājošajiem vecākiem līdz bērna 1 gada vecumam, par 70% palielināts bērna kopšanas pabalsts vecākiem, kuriem ir bērni vecumā līdz pusotram gadam un veiktas citas būtiskas aktivitātes vecāku atbalstam, kā arī divreiz samazināta nekustamā īpašuma nodokļa summa daudzbērnu ģimenēm par dzīvojamām mājām un tām piekritīgo zemi.

Tāpat no 2013.gada 1.jūlija plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu cilvēku par 10 latiem, proti, līdz 80 latiem mēnesī. Par 500 000 latiem 2014.gadā paredzēts palielināt valsts finansiālo atbalstu mācību līdzekļu iegādei.

Padomes locekļi nolēmuši nākamajā Demogrāfisko lietu padomes sēdē izskatīt LM sagatavotus detalizētus priekšlikumus ģimeņu atbalsta vecināšanai nākamajā budžeta plānošanas periodā.

Demogrāfisko lietu padomes mērķis ir veicināt vienotas valsts demogrāfiskās politikas izveidi un īstenošanu visos valsts pārvaldes līmeņos.

Padomes sastāvā ir ekonomikas, labklājības, finanšu, iekšlietu, izglītības un zinātnes, kultūras, tieslietu, veselības un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri, Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstnieks, Saeimas Sociālo un darba lietu, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Demogrāfijas lietu apakškomisijas pārstāvji, kā arī pārstāvji no Latvijas Universitātes Statistikas un demogrāfijas katedras, Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta, Stratēģiskās attīstības komisijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un vairākām nevalstiskajām organizācijām: "Asociācija ģimene", Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība, "Nākotnes fonds" un "Latvijas Bērnu forums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!