Foto: Shutterstock
No nākamā gada Valsts policijā (VP) darbosies 21 cilvēka liela nodaļa cīņai ar smagiem ekonomiskajiem noziegumiem, piektdien pausts Noziedzības novēršanas padomes sēdē.

Pēc sēdes Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece Laila Medina norādīja, ka sēdē tika runāts par maksātnespējas procesiem. Visi klātesošie piekrita TM pamatnostādnēs apstiprinātajam, turklāt visiem vajag pielikt pūles, lai Saeimā tiktu pieņemts Maksātnespējas likums.

Ministrijas valsts sekretāra vietniece arī sacīja, ka sēdes laikā Iekšlietu ministrija informēja par konkrētajiem ministrijas veicamajiem pasākumiem maksātnespējas jomā, tostarp par to, ka tiks veidota 21 cilvēka nodaļa, kas darbosies ar smagiem ekonomiskajiem noziegumiem.

Nodaļa sāks darboties nākamā gada 1. janvārī. Tāpat Medina sacīja, ka Valsts policija jau ir identificējusi 42 smagākās lietas, kas ir tieši saistītas ar maksātnespēju un citiem ekonomiskajiem noziegumiem.

Padomē tika lemts, ka nākamajā tikšanās reizē, kas varētu būt decembra vidū vai janvāra sākumā, jau varētu piedāvāt konkrētākus risinājumus tālākam darbam, ņemot vērā šodien izskanējušās idejas. Patlaban, kā piebilda Medina, premjers vēlējās saņemt informāciju par to, kā Saeimā veicas ar minētajiem grozījumiem likumā.

Medina piebilda, ka sēdē netika runāts par Maksātnespējas administrācijas (MNA) vadītāju. Ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK) paskaidroja, ka jautājumā par MNA vadītāja atalgojumu būtisks ir arī tas apsvērums, ka plānots palielināt atlīdzību prēmijām par sasniegtajiem rezultātiem. Proti, ir svarīgi definēt šos sasniedzamos rādītājus vadītājam, un tad, ja direktoram to izdodas īstenot kādā noteiktā periodā, viņš šo papildu atlīdzību varētu saņemt.

Kā papildināja Medina, par to bija notikusi saruna ar ministru, tas ir, par tādas motivācijas sistēmas izveidi.

Kā ziņots, MNA direktora amats ir vakants no šī gada pavasara un divi izsludinātie konkursi beigušies neveiksmīgi, kā arī direktoru nav izdevies atrast, uzrunājot valsts pārvaldē nodarbinātos speciālistus. TM valsts sekretārs Raivis Kronbergs iepriekš izteicās, ka ministrija kopā ar sadarbības partneriem mēģinās rast risinājumu MNA vadītāja atalgojuma iespējamai palielināšanai.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) uzdeva VP priekšniekam Intam Ķuzim izveidot speciālu struktūrvienību Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes sastāvā, un tās uzdevums būtu "finansiāli ietilpīgu noziegumu izmeklēšana", piemēram, nelikumību maksātnespējas jomā, uz kuras slikto situāciju norādījuši ārvalstu investori.

"Patlaban šāda rakstura lietas ir izmētātas pa dažādām policijas struktūrvienībām, un tajās pastrādātie noziegumi ir radījuši zaudējumus tautsaimniecībā, kas savukārt atsaucas uz valsts prestižu attiecībā uz investīcijām," šovasar uzsvēra ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!