Foto: LETA
Veselības ministre Ingrīda Circene (V) šodien nosūtījusi vēstuli arodbiedrību, pacientu organizāciju un slimnīcu pārstāvjiem, kurā skaidro situāciju veselības aprūpē Latvijā, taču Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pagaidām neplāno atteikties no protesta akcijas 8.decembrī.

Iepriekš arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodsavienība un Latvijas Slimnīcu biedrība publicējušas atklāto vēstuli par situāciju veselības aprūpē, kurā aicina nākama gada budžetā nozarei piešķirt vismaz 4%, bet 2014.gadā - vismaz 4,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Arī ministre savā vēstulē norāda, ka veselības aprūpei būtu jāpiešķir 4% no iekšzemes kopprodukta. Tomēr pašreizējā ekonomiskā situācija nav viegla un patlaban budžeta konsolidācijas laikā nevar runāt par ievērojamu veselības aprūpes finansējuma pieaugumu, piebilst Circene un aicina kopīgi strādāt pie labākiem risinājumiem veselības aprūpes nozarei.

Ministre skaidro, ka nākamā gada veselības aprūpes budžeta bāze pamatfunkciju nodrošināšanai attiecībā pret 2011.gada sākumu ir palielināta, kas parāda atbildīgu valdības pieeju veselības nozarei budžeta konsolidācijas laikā. Vienlaikus ministre uzsver, ka ievērojams finansējuma palielinājums veselības nozarei, uz ko gaida pacienti, nerealizēsies, ja liela daļa darba spējīgo iedzīvotāju turpinās nemaksāt nodokļus no saviem ienākumiem. Līdz ar to plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sasaiste ar nodokļu nomaksu ir vienīgais veids, kā ilgtermiņā panākt nozares problēmu risinājumu, uzskata Circene.

Ministres preses sekretāre Lāsma Lapinska aģentūrai LETA pastāstīja, ka skaidrojumu ar precīziem finansējuma apmēriem Veselības ministrija varētu sniegt pirmdien pēc ārkārtas valdības sēdes, kurā diskutēs par valsts budžetu.

Savukārt LVSADA valdes priekšsēdētājs Valdis Keris aģentūrai LETA sacīja, ka mediķi gatavojas protesta akcijai un tajā varētu piedalīties no 500 līdz 1000 cilvēku. Keris uzsvēra, ka pagaidām netiek domāts par iespēju nerīkot protesta akciju un atcelt to varētu tikai tad, ja pirmdien savlaicīgi tiktu saņemta informācija par precīzu nākamā gada budžeta apjomu veselības aprūpei un varētu redzēt, ka tas nav samazināts.

Kā ziņots, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) šodien Rīgas domē iesniegusi pieteikumu par sapulcēm pie Saeimas un Rīgas pils 8.decembrī. Protesta akcija ir vērsta pret "nepareizi plānoto" veselības aprūpes budžetu un tā iespējamo samazinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!