Foto: LETA

Tā kā līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām palikuši vien trīs mēneši, nav pamata runām par nepieciešamību atkāpties un jauna veselības ministra meklēšanai, ar Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas departamenta starpniecību pauž ministre Ingrīda Circene (V).

Jau vēstīts, ka jau tuvākajā laikā ir gaidāma situācijas maiņa veselības nozares vadībā, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) žurnālistiem pavēstīja Valsts prezidents Andris Bērziņš

Pēc viņa domām, tā nav normāla situācija, ka premjerministrei ir jāuzņemas arī veselības ministres pienākumi un daļēji arī tieslietu ministres pienākumi. Šis jautājums šodien pārrunāts, arī abām amatpersonām tiekoties. Lai šo situāciju risinātu, esot gaidāmi konkrēti risinājumi.

„Uzskatu par noderīgu, ka manas prombūtnes laikā veselības ministres pienākumus  pildīt ir uzņēmusies ministru prezidente Laimdota Straujuma. Tas ļāvis nozarē jau ilglaicīgi sasāpējušus jautājumus, tai skaitā par akūti nepietiekamo finansējumu, pārrunāt  augstākajā politiskajā līmenī, nodrošinot tiešu saikni ar ministru prezidenti un veicinot  papildus izpratni par to. Mērķis ar nozari mums ir kopīgs - kvalitatīva veselības aprūpe ar vismaz Eiropas līmenim atbilstošu finansējumu. Laiks rāda, ka ne vienmēr esmu  spējusi pārliecināt visus politiķus, ka veselība ir arī valstiska vērtība," norāda Circene.

Problēmas un sarežģījumi, ar ko ikdienā saskaras veselības aprūpes nozare, nav jauni, atzīmē ministre, atgādinot, ka par nepietiekamiem tarifiem slimnīcām, nepieciešamību mazināt pacientu  līdzmaksājumus un palielināt finansējumu medikamentu kompensācijai, viņa premjeri un  valdību informējusi vairākkārt, tai skaitā sagatavojot un iesniedzot Veselības ministrijas pieprasījumus pēc papildus finansējuma.

„Visa mana līdzšinējā darbība veselības ministres amatā bijusi vērsta sabiedrības interesēs, ikviena stratēģija un  dokuments izstrādāti atbilstoši „Deklarācijai par Laimdotas Straujumas vadītā Ministru  kabineta iecerēto darbību" un valdības rīcības plānam," norāda Circene.

Viņa uzsver, ka ir svarīgi, lai jau pieņemtajiem lēmumiem un uzsāktajiem virzieniem tiktu nodrošināta pēctecība, nodrošinot gan sekmīgu Veselības ministrijas darbu, gan nozares stabilu un ilgtspējīgu attīstību.

Premjerministre pati gan trešdien nepaskaidroja, kādas pārmaiņas ir gaidāmas. Otrdien, komentējot Latvijas Veselības un sociālo darbinieku arodbiedrības lēmumu izteikt neuzticību veselības ministrei, Straujuma pavēstīja, ka ētisku apsvērumu dēļ ministres demisiju neprasīs.

Ja Circenes veselības stāvoklis neuzlabosies un viņa vēl ilgāku laiku nevarēs atgriezties darbā, partija "Vienotība" varētu sākt vērtēt iespējas virzīt jaunu ministru. Pagaidām gan par ministra nomaiņu "Vienotība" neesot lēmusi.

Straujuma ir uzņēmusies veselības ministres pienākumu pildīšanu laikā, kamēr ministre Ingrīda Circene (V) atgūstas pēc operācijas un nevar pildīt savus pienākumus.

Circene joprojām atveseļojas pēc mugurkaula operācijas un neprognozē, kad varētu atgriezties darbā. 

Jebkuru ar darbu saistītu jautājumu, tostarp Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) lēmumu pieprasīt viņas demisiju, ministre komentēs, kad būs atgriezusies darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!