Foto: LETA

Bankas "Citadele" pārdošanas procesā juristi pašlaik strādā pie līguma, kas paredzēs, ka jaunie īpašnieki banku tālāk nevarēs pārdot vismaz piecus gadus, ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjere Laimdota Straujuma (V).

Straujuma akcentē, ka pirkums, saskaņā ar ekspertu teikto, Latvijai ir izdevīgs trīs iemeslu dēļ. Piedāvātās cenas dēļ, biznesa piedāvājuma dēļ un reputācijas dēļ. Latvija būtiski esot tas, ka ASV investori īstenos mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu, ko Latvijā citas bankas neveicot.
Savukārt no reputācijas viedokļa Latvijai ir svarīgas ASV finanses un investori šeit kā papildu devums Latvijas drošībai. Turklāt investoru klātbūtne arī esot signāls visai pasaulei, ka Latvija ir stabila vieta investīcijām, ka te var ieguldīt pasaules lielie investori. "Es būšu patiešām priecīga, ja "Citadeles" pārdošanas līdz galam izdosies realizēt, ļoti tas ir labs signāls citiem investoriem," norādīja Straujuma.

Uz žurnālistu jautājumu par to, vai nav bažu, ka "Citadeles" pircējs banku var pārdot tālāk un vai akcijas patiešām paliks pašu pircēju rokās, Straujuma atbildēja, ka vismaz piecus gadus šādām bažām pamata nebūs. Juristi pašlaik strādā pie līguma nosacījumiem. Līgumā tiks paredzēts iespējami ilgāks laiks, kurā pircēji banku nevarēs pārdot. Turklāt, ja darījums notiks, tad investēt papildu gatava arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB). Tiesa, šobrīd par šāda veida nosacījumiem esot tikai mutiska vienošanās.

"Mums ir svarīgi, lai "Citadele" attīstītos. Pašlaik valstij nav naudas, ko regulāri ieguldīt bankas attīstībā. Mums kā bankas īpašniekiem pašlaik ir ierobežojumi spējā bankā investēt," akcentē Straujuma.
Vaicāta par masu medijos plaši izskanējušo aizdomīgo partijas "Vienotība" pārstāvju, Valda Dombrovska un Dzintara Zaķa, un iespējamā "Citadeles" pircēja, Ripplewood Holdings" pārstāvja, kā arī valdības pārstāvja Raimonda Vējoņa (ZZS) kopīgo braucienu uz Gruziju, Straujuma norāda, ka viņa par šādu braucienu netika informēta, viņai tas ir nepatīkams pārsteigums. Taču premjere arī norāda, ka reālu ietekmi uz "Citadeles" bankas darījumu tāds brauciens atstāt nevarot, jo tajā nebija pārstāvēta valdība. "Uzskatīt Valdi Siksni par iespējamo investoru ir pārsteidzīgi," saka Straujuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!