Foto: LETA

Bankas "Citadeles" kopējā cena ir 98,67 miljoni eiro un valdības piesaistītais investors par valstij piederošajiem 75% akciju vienā maksājumā samaksā līdz nākamā gada martam, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Straujuma arī norādīja, ka, pateicoties Eiropas Komisijas pozitīvajam pārdošanas procesa izvērtējuma atzinumam, līguma parakstīšana ir atlikta vēl par divām nedēļām, kuru laikā Latvijas puse cer panākt pēc iespējas izdevīgākus sev nosacījumus. Tostarp varēs noteikt laika termiņu, kurā jaunie bankas īpašnieki savas akcijas nedrīkstēt pārdot tālāk.

Tiesa, sākotnēji paustā versija, ka bankas īpašniekiem varētu noteikt piecu gadu periodu, šobrīd vairs nav aktuāla. Šādu vienošanos pagaidām nav izdevies panākt.

Summu par pirkumu ASV fondam "Ripplewood Holdings" Latvijas pusei būs jāsamaksā vienā maksājumā līdz nākamā gada martam. Bankas tehniskās pārņemšanas process sāksies decembrī, kad arī tiks uzsākts bankas pārdošanas process.

Vaicāta par to, kā bankas nākotni ietekmēs fakts, ka viens no "Citadeles" sešiem investoriem, ēģiptiešu miljardieris Nasevs Savirs ir tiesāts par nodokļu nemaksāšanu, Straujuma akcentēja, ka šādām ziņām pašlaik nav pamata uzticēties. Pārdošanas procesu un pircējus šobrīd uzrauga un pārbauda ne vien Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komiteja, bet arī tāda paša līmeņa institūcijas Lietuvā un Šveicē, kur bankai ir meitas uzņēmumi, kā arī ERAB. "Uzraudzības iestādes pārbauda gan pirkuma naudas izcelsmes likumību, gan katru investoru, kā arī visus nosacījumus, uz kādiem banka tiek pārdota un līgums tiks parakstīts," sacīja Straujuma.

Vaicāta par to, kāda rīcība sekos nule portālā "manabalss.lv" savāktajiem 10 000 vēlētāju parakstu, lai ierosinātu "Citadeles" bankas pārdošanas atcelšanu, Straujuma atbildēja, ka šo jautājumu tālāk jāizskata Saeimai. Ierosinājums par bankas pārdošanas apturēšanu, visticamāk, varētu tikt Saeimā iesniegts otrdien, 30.septembrī.

Jau ziņots, ka Straujuma pirmdien apstiprināja, ka 75% "Citadeles" akciju tiks pārdoti par aptuveni 74 miljoniem eiro. Par šo summu vairs neesot strīda ar potenciālajiem pircējiem. Diskusijas vēl notiekot par citiem pirkšanas nosacījumiem, piemēram, par to, cik ilgi potenciālie pircēji savas akcijas nedrīkstēs pārdot tālāk.

"Cena ir tāda, kādu piedāvā pircējs. Ja mēs salīdzinām visu [piedāvājumus iesniegušo] investoru piedāvātās cenas, tad to starpība ir daži procenti, zem desmit procentiem," televīzijas raidījumā komentēja Straujuma.

Latvijas valdība akceptējusi ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka "Ripplewood Holdings" iegādāsies 25% bankas akciju, 50% iegūs patlaban publiski oficiāli nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Reģionālās attīstības banka (ERAB).

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas "Citadele" akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers. Starp investoriem ir vēl virkne finanšu nozarē pazīstamu uzņēmēju.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!