Foto: F64

Civilizētā pasaulē tādā veidā jautājumus nerisina un līdz "pilnam absurda teātrim" pietrūcis tikai roku dzelžu un aizvešanas, par Latvijas Nacionālās operas vadītāja Andreja Žagara atbrīvošanas un jaunas valdes iecelšanas procedūru sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka "cilvēcīgi man tas liekas pilnīgi absurdi", kritizējot notiekošo operā un uzsverot, ka viņam nepieņemams šķiet veids, kādā Žagars, kurš operu vadījis 17 gadus, ticis atlaists. "Pasaulē tas notiek vienošanās ceļā, lai izvairītos no šādām scēnām," atzina prezidents.

Savukārt LNO juridiskās un personāldaļas vadītāja Beāte Galzone LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka lēmums par Žagara atbrīvošanu ir bez jebkādas juridiskas argumentācijas un tajā ir tikai trīs vārdi, ka LNO direktors no amata tiek atbrīvots "uzticības zaudēšanas dēļ".

Šāds formulējums, Galzones ieskatā, neesot pietiekams un raisot izbrīnu ne tikai no satura, bet arī juridiskā viedokļa.

Pēc viņa teiktā, notiekošais skaidri parādot, ka šobrīd partijas rīkojoties kā ciltis un šo "cilšu vadoņi dara kā grib".

Bez tam šobrīd trīs dažādi [politiskie] spēki katrs darot savu, sacīja Bērziņš.

Vaicāts par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes - Grendes demisijas pieprasījumu, Valsts prezidents sacīja, ka "ir loģisks pamats valdībai šo situāciju izvērtēt, neatkarīgi no tā, ko kurš vēlas".

Viņa vērtējumā, valdība šoreiz "ir spiesta skaidri pavēstīt kas un kāpēc, un kādi ir nākamie soļi". Turklāt process operā vēl pilnībā neesot noslēdzies - jauna valde vēl neesot izveidota.

Vērtējot partiju savstarpēji izteiktos "ultimātus" budžeta veidošanas procesā, prezidents atzina: "Tas jau viss ir tīrie priekšvēlēšanu pasākumi".

Tāpat budžetam nevajadzētu būt par iemeslu, lai kristu valdība. Partijas sniegušas savus priekšlikums, varbūt arī pareizus, taču tie "neiet kopā" ar pamata uzstādījumiem, atzina Bērziņš.

Jau vēstīts, ka trešdien ar Jaunzemes-Grendes rīkojumu Žagars tika atbrīvots no amata un ministre izveidoja jaunu operas valdi triju valdes locekļu sastāvā. 

Savukārt Žagars ir nolēmis vērsties tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī apstrīdēt atlaišanas lēmuma tiesiskumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!