Foto: LETA
Centrālā statistikas pārvalde (CSP) mierina iedzīvotājus, kas jau aizpildījuši tautas skaitīšanas anketas internetā, ka viņu dati nu jau ir drošībā, un kopā ar Datu Valsts inspekciju lems vai "iespējams ar IT risinājumiem atrisināt valstisku problēmu – salīdzinoši vieglo piekļuvi personu pases datiem", tikmēr aicina iedzīvotājus turpināt aizpildīt anketas internetā, izmantojot nevis pases numuru un personas kodu, bet gan bankas identifikatoru vai e-parakstu, portālu "Delfi" informēja CSP.

CSP uzsver, ka vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju personīgie dati, kas jau ir iegūti tautas skaitīšanas procesā, ir drošībā, jo pieeja aizpildītajām anketām ir slēgta.

CSP šobrīd strādā pie papildu drošības pasākumiem, par kuriem konsultēsies ar Datu valsts inspekcijas ekspertiem, un kopīgi lems, vai "iespējams ar IT risinājumiem atrisināt valstisku problēmu – salīdzinoši vieglo piekļuvi personu pases datiem".

Līdz tam CSP aicina iedzīvotājus turpināt aizpildīt tautas skaitīšanas anketas, internetā, izmantojot citus autorizācijas veidus – e-parakstu vai banku identifikatorus. CSP uzsver, ka šie ir droši identifikatori iedzīvotāju personības noteikšanā un nav pieejami nepiederošām personām, kā tas varētu būt ar personas pasu datiem.

Saskaņā ar Datu valsts inspekcijas norādījumiem, pagaidām nebūs iespējams aizpildīt elektroniski anketas, izmantojot personas kodu un pasu datus.

"Vēlamies uzsvērt, ka pati tautas skaitīšanas IT sistēma ir pilnībā droša un tā izstrādāta, konsultējoties ar attiecīgajiem datu drošības un datu aizsardzības ekspertiem. Problēma ir valstiska – nepiederošām personām ir salīdzinoši brīvas piekļuves iespējas personas datiem, piemēram, no slēgtajiem līgumiem", uzsver CSP priekšnieka vietnieks Norberts Tālers.

Jau ziņots, ka Datu valsts inspekcija (DVI), uzzinot par iespēju nesankcionēti apskatīties personu aizsargājamos datus tautas skaitīšanas elektroniskajā sistēmā, noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei Centrālās statistikas pārvaldes vietnē.

Trešdien atklājās, ka elektroniskā tautas skaitīšanas sistēma ļāva itin viegli iegūt datus par tajā reģistrētajām personām, ja ir zināms personas kods un pases numurs. Savukārt šie dati nereti ir brīvi pieejami, tostarp internetā, jo cilvēki tos uzrāda, piemēram, dažādos līgumos, tāpat, piemēram, valsts notāra lēmumi tiek publiskoti ar personas datiem.

Portāls "Delfi" eksperimentā pārliecinājās - atrodot internetā personas pases numuru un kodu, var ne tikai apskatīties visus tautas skaitīšanā iegūtos privātos datus par cilvēku, bet arī tos labot. Pēc "Delfi" atklājuma CSP nolēma liegt pieeju jau aizpildītajām tautas skaitīšanas anketām. Savukārt Ekonomikas ministrija izvērtē amatpersonu atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!