Foto: LETA
Spēkā esošā likumdošana ļauj valsts pārvaldes institūciju publisko informāciju statistiskās aptaujās sniegt svešvalodā, turklāt arī ANO rekomendācijās ieteikts masu izskaidrošanas darbā izmantot valodas, kurās runā attiecīgās valsts iedzīvotāji, komentējot Valsts valodas centra uzsākto lietu par krievu valodas lietošanu tautas skaitīšanas bukletos, norāda Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Pārvaldes Sociālās statistikas departamenta direktore Maranda Behmane skaidro, ka Valsts valodas likums paredz - Ministru kabinets nosaka gadījumus, kad institūcijas un personas var sniegt informāciju svešvalodā. Savukārt attiecīgajos valdības noteikumos ir noteikts, ka valsts pārvaldes institūcijas publisko informāciju svešvalodā var sniegt arī statistiskās aptaujās.

Behmane uzsver, ka jebkuras tautas skaitīšanas mērķis ir iesaistīt maksimāli daudz iedzīvotāju, jo tikai tā var nodrošināt datu kvalitāti un tikai tad datiem ir vērtība. Tieši tāpēc informatīvie materiāli par tautas skaitīšanu ir sagatavoti divās valodās - latviešu un krievu, atbilstoši šo tautību iedzīvotāju īpatsvaram kopējo iedzīvotāju skaitā, proti, latviešu – 59,4%, krievu 27,6%.

CSP norāda, ka prakse liecina - gan baltkrievu, gan ukraiņu, gan lietuviešu, gan poļu tautību pārstāvji, kuri dzīvo Latvijā, pārzina vai nu krievu vai latviešu valodu.

CSP arī atzīmē, ka ANO EEK Rekomendācijās ir ieteikums masu izskaidrošanas darbā izmantot valodas, kurās runā attiecīgās valsts iedzīvotāji.

Jau vēstīts, ka Valsts valodas centrs pēc aptuveni 10 sūdzībām sācis administratīvo lietvedību par tautas skaitīšanas bukletiem, kuros iekļauta informācija gan latviešu, gan krievu valodā. Ar sūdzību centrā vērsies arī Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis (V).

Tautas skaitīšana sāksies 1.martā, bet no 17.marta līdz 31.maijam tautas skaitītāji dosies aptaujāt cilvēkus dzīvesvietās. Pirms tam cilvēkiem ir iespēja pašiem "saskaitīties" internetā.

Šī būs pirmā tautas skaitīšana Latvijā kopš iestāšanās Eiropas Savienībā un pirmā, kurā anketas būs pieejamas internetā. Tautas skaitīšanu veiks sabiedriskās domas pētniecības kompānija "GfK", kura ieguva valsts pasūtījumu par trīs miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!