Foto: F64
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) atturas no prognozēm, cik liela vēlētāju aktivitāte varētu būt februārī gaidāmajā tautas nobalsošanā par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu arī krievu valodai.

Atšķirīgs viedoklis par to, vai jāpiedalās tautas nobalsošanā par valodu, ir augstākajām valsts amatpersonām, taču CVK vadītājs Arnis Cimdars norādīja, ka argumentēt un veidot vēlētāju viedokli ir tikai politiķu un sabiedrības elites ziņā, bet CVK kompetencē ir izskaidrot vēlētājiem procedūru un iespējas, kā savu gribu vēlēšanu zīmē paust pareizi.

"Ja mēs skatāmies formāli, Latvijā nav obligāta piedalīšanās referendumos, jo nav sankciju par nepiedalīšanos, kā tas ir citās valstīs. Piedalīšanās vai nepiedalīšanās tiem, kas ir pret, ir saistīta ar to, kādu ziņu viņi ar savu rīcību nodod, kā tiks interpretēta piedalīšanās vai nepiedalīšanās pēc tam. Tas nav CVK jautājums. Tā ir katra cilvēka izvēle. Katrā ziņā viens ir skaidrs – lai kādu izvēli mēs neizdarītu, tas uz mums attieksies jebkurā gadījumā," pastāstīja ilggadējais CVK vadītājs.

Līdz šim plašākā vēlētāju atsaucība bija referendumā par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES), kurā piedalījās vairāk nekā miljons balsstiesīgo jeb 71,4 procenti vēlētāju. Savukārt šovasar notikušajā tautas nobalsošanā par 10.Saeimas atlaišanu piedalījās 689 988 pilsoņi jeb 44,7 procenti vēlētāju.

Lai Satversmes grozījumi par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem ‒ 771 350 pilsoņiem.

"Varbūt nebija jēgas piedalīties vēlēšanās Padomju Savienībā, kad vēlēšanu komisijas nodrošināja vajadzīgo rezultātu, bet mūsdienās Centrālā vēlēšanu komisija fiksē tādu rezultātu, kāds tas ir. Ne mums pašlaik spriest, vai tam ir jēga vai nav. Ziņa, ko ar to nododam, jebkurā gadījumā paliek," izskanējušo viedokli, ka iznākums referendumā jau zināms, komentēja Cimdars.

Zīmju saskaitīšana tautas nobalsošanā būšot salīdzinoši vienkārša, un provizoriskais rezultāts būs zināms jau pēc pusnakts, prognozēja CVK vadītājs.

Referendums būs vienu dienu, kad iecirkņi būs atvērti no pulksten septiņiem rītā līdz desmitiem vakarā. Tautas nobalsošanā netiek lietots vēlētāju reģistrs, tāpēc balsstiesīgie var iet uz jebkuru iecirkni, bet, ja nevar ierasties iecirknī, būs iespēja lūgt, lai balsošanu organizē viņu atrašanās vietā.

Konkrētu datumu, kurā no februāra dienām notiks tautas nobalsošana, CVK paziņos tuvākajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!