Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien parakstu vākšanai reģistrēja likumprojektu, kas paredz atcelt likumā par tautas nobalsošanu ieviestos referendumu rosināšanas ierobežojumus.

CVK lēmums nozīmē, ka biedrība "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" tagad var uzsākt vēlētāju parakstu vākšanu, lai panāktu likumprojekta iesniegšanu izskatīšanai parlamentā.

Biedrības sagatavotais likumprojekts paredz atcelt likumā par tautas nobalsošanu ieviestos referendumu rosināšanas ierobežojumus. Biedrība likumprojekta iesniegšanu pamato ar domu, ka likums, kas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī, noteiks nepārvaramu ierobežojumu tautas tiesībām - prasību jauna likumprojekta iniciatoriem pašiem savākt aptuveni 150 000 parakstu līdzšinējo 30 000 parakstu vietā.

Tāpat iesniegtais likumprojekts paredz arī atcelt nosacījumu, ar kuru, sākot no 2015.gada 1.janvāra, vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanu vairs nenodrošinās valsts, bet tikai likumprojekta ierosinātāji.

Atbilstoši likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" pašreizējai redakcijai parakstu vākšanai jānotiek divās kārtās. Pirmajā kārtā vismaz 30 000 vēlētāju notariāli apliecinātu parakstu jāsavāc likumprojekta ierosinātājiem.

Savukārt, ja nepieciešamais parakstu skaits tiek savākts, CVK jāizsludina otrā parakstu vākšanas kārta, kas notiek 21 dienu un kurā likumprojekta atbalstam Latvijā un ārvalstīs tiek izveidotas no valsts budžeta apmaksātas parakstu vākšanas vietas.

Likumprojektu ir iespējams iesniegt izskatīšanai parlamentā, ja abās parakstu vākšanas kārtās to atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita. Ja parlaments šādā kārtībā iesniegto likumprojektu pieņem bez grozījumiem, tas stājas spēkā. Pretējā gadījumā par likumprojektu rīkojama arī tautas nobalsošana.

Diskusiju par šo jautājumu CVK sēdē šodien nebija, un lēmums reģistrēt šo likumprojektu parakstu vākšanai pieņemts vienbalsīgi.

Iepriekš CVK šo iniciatīvu nereģistrēja, prasot iesniedzējiem uzlabot likumprojektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!