Foto: F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien noraidīja biedrības "Par latu, pret eiro" ieceri reģistrēt parakstu vākšanai Satversmes grozījumu projektu, kas paredz konstitūcijas 4.pantā noteikt latu kā Latvijas nacionālo naudas vienību.

CVK locekļi uzsvēra, ka lata kā naudas vienības nosaukums nebūtu fiksējams Satversmē.

Vienlaikus CVK gan reģistrēja parakstu vākšanai Satversmes grozījumu projektu par tautas tiesībām lemt par būtiskām izmaiņām nosacījumos par dalību Eiropas Savienībā (ES).

Idejas iniciators Jānis Sils žurnālistiem teica, ka pārsūdzēšot CVK lēmumu, saskaņā ar kuru lats netiks iekļauts Satversmē uzskaitīto valsts simbolu lokā līdz ar latviešu valodu un valsts karogu.

Savukārt saistībā ar tālākai virzībai nodoto ieceri tautai dot iespēju balsot par lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu idejas iniciators atturējās minēt, cik daudz laika varētu aizņemt parakstu vākšana, taču viņu nebaidot fakts, ka jāorganizē 30 000 balsu vākšana – to viņš organizēšot.

Sils gan atturējās minēt, cik daudz laika tas varētu aizņemt, taču bravūrīgi piebilda, ka varētu aicināt Latvijas banku latus nākamgad vēl neutilizēt – varbūt tos var nākties drukāt no jauna.

Savukārt CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars vēlāk žurnālistiem pauda, ka ierosinājumu papildināt Satversmes 4.pantu nevarēja atbalstīt, jo lata kā naudas vienības nosaukums nebūtu jāiekļauj Satversmē, turklāt eksperti šo iniciatīvu visvairāk kritizējuši.

Cimdars uz jautājumu, vai tautas nobalsošana par likumprojektu, kam otrdien sākta parakstu vākšana, būtu iespējama jau pirms 2014.gada, kad paredzēta Latvijas pievienošanās eiro zonai, norādīja, ka termiņus nav rēķinājis.

Grozījumu projekts varētu atļaut tautai iespēju balsot par lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu, kas dotu tiesības rosināt tautas nobalsošanu par Latvijas dalību ES vai izmaiņām nosacījumos par Latvijas dalību ES ne tikai Saeimai, bet arī ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju.

Biedrība "Par latu, pret eiro" grozījumus Satversmes 4. un 68.pantā, kā arī grozījumus likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" iesniedza 9.aprīlī. Viens no tās mērķiem bija izteikt Satversmes 4.pantu šādā redakcijā: "Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru. Latvijas nacionālās naudas vienība ir lats," iepriekš klāstīja biedrības pārstāvis Jānis Sils.

Biedrības "Par latu, pret eiro" dibinātāju vidū esot tādas sabiedrībā zināmas personas kā Atmodas laika leģenda Konstantīns Pupurs, ekonomists un baņķieris Inesis Feiferis, Vides aizsardzības kluba līdzpriekšsēdētāja un dramaturģe Lelde Stumbre, Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, ekonomists Vilnis Zakrevskis, LU profesors, ekonomists Elmārs Zelgalvis, Lauku atbalsta asociācijas valdes loceklis Ivars Zorgenfreijs, lauksaimnieku aktīviste, biedrības "Tīru vidi nākotnē" dibinātāja Inese Bartuševica, zvērināta advokāte Krista Milberga, J.Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrības priekšsēdētājs Juris Putriņš.

Latvija eiro ieviest plāno no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!